Proračun Općine Trnovec B. rebalansom povećan za 667 tisuća kuna

| 25.10.2019. u 08:21h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog na sinoćnjoj su sjednici prihvatili su izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna, koji se povećava za 667 tisuća kuna i sada iznosi 25 milijuna i 264 tisuće kuna.

- Proračun je povećan zbog povećanja prihoda od poreza. S obzirom na povećanje raspoloživih sredstava, na rashodovnoj strani proračuna povećali bi se iznosi za produženi boravak u osnovnim školama, donacije školama i župama te opremanje društvenih domova i dječjih vrtića – pojasnio je načelnik Općine Zvonko Šamec.

Na dnevnom redu bila je i odluka o općinskim porezima kojom je određeno da prirez porezu na dohodak iznosi 7 %, porez na potrošnju 3 % te porez na kuće za odmor godišnje 5 kuna po četvornom metru korisne površine kuće za odmor. Visina naknade za privremeno korištenje površina javne namjene i zemljišta u vlasništvu Općine Trnovec Bartolovečki određena je drugom odlukom. Donijeta je i odluka o visini paušalnog poreza po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu, a iznos od 150 kuna je minimalni zakonski iznos.

Razmatran je i općinski Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda u kojem su navedene potencijalne prijetnje za područje Općine Trnovec Bartolovečki – potres, poplave, suša, olujno nevrijeme, a operativne snage sustava civilne zaštite čine vatrogasci, Crveni križ, HGSS i udruge. Ukazano je na nužnost promjena u postojećem sustavu dodjele pomoći za nastale štete od prirodnih nepogoda odnosno na osiguranje imovine u većoj mjeri.

Vijećnici su prihvatili i odluku o financiranju jednokratnih novčanih potpora povodom Božićnih blagdana pa će iznos od 200 kuna umirovljenici s mjesečnim primanjem do 3000 kuna, osobe s invaliditetom i osobe socijalnog statusa. Prošle je godine po 200 kuna primilo ukupno 1445 mještana Općine Trnovec Bartolovečki.

Raspravljalo se i o tome da Općina Trnovec Bartolovečki preuzme obvezu plaćanja cijene za odvojeno prikupljanje, prijevoz i obradu pelena izdvojenih iz miješanog komunalnog otpada. Najprije će se utvrditi koliko ima potencijalnih korisnika.

-Korisnici bi otpadne pelene odlagali u zasebne spremnike s ljubičastim poklopcem koje će preuzeti od varaždinske tvrtke Čistoća koja prikuplja miješani komunalni otpad i biorazgradivi otpad na području Općine Trnovec Bartolovečki - kazao je načelnik Šamec.

Trnovečki su vijećnici podržali i program rada općinskog Savjeta mladih. Uz poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvu, jedan dio aktivnosti usmjeren je na organizaciju događanja među kojima su humanitarne biciklijada i humanitarna akcija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, božićna radionica u osnovnim školama, odbojkaški turnir, kestenijada, stand up comedy show povodom Valentinova te Halloween party.

Iznijeta je i informacija o nezaposlenosti pa su tako krajem rujna u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Regionalnom uredu Varaždinu, evidentirane 73 nezaposlene osobe s područja Općine Trnovec Bartolovečki. To je nastavak smanjenja broja nezaposlenih jer je, primjerice u kolovozu nezaposlena bila 81 osoba, a u siječnju čak 106 osoba.