Promicanjem istine o Domovinskom ratu u OŠ Novi Marof obilježili Dan sjećanja na Vukovar

MGA/VV | 17.11.2019. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

- Mjesec studeni za svakog je građanina Republike Hrvatske mjesec obilježen sjetom, tugom i sjećanjem na strašne patnje i stradanja 1991. godine, poglavito u Vukovaru, gradu heroju, i Škabrnji. Taj dan, 18. studenoga, obilježava se u svim našim školama satom povijesti tijekom kojeg odajemo počast svim stradalim, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata. Ove godine, po drugi put, našu su školu posjetili predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata, Ogranak Varaždin, Klub Petrijanec koji tijekom mjeseca studenoga organiziraju predavanja u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije govoreći o najvažnijoj temi suvremene hrvatske povijesti – Domovinskom ratu. Natporučnik Vladimir Milavec dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. godine, pripadnik legendarne 7. gardijske brigade, umirovljeni je časnik koji je sa svojim suborcima osmislio projekt „Promicanje istine o Domovinskom ratu“ - piše učiteljica škole Sunčica Križan-Kadi.

U srijedu, 13. studenog, dvorana zajedničkog prostora Osnovne škole Novi Marof bila je premala za sve učenike osmih razreda koji su znatiželjno i s velikom pozornošću slušali izlaganja veterana. Od samih početaka balvan revolucije do stradanja u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Vukovaru, Dubrovniku pa sve do oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija Ljeto 95 i Oluja veterani su svoja iskustva i sjećanja podijelili s učenicima. Tijekom prezentacije učenici su dobili informacije iz prve ruke o uvjetima na prvoj crti bojišnice, o naporima za stvaranje moderne hrvatske vojske od policijskih postrojba MUP-a preko Zbora narodne garde do gardijskih postrojba, o hrabrosti, međusobnoj odanosti suboraca na bojišnicama diljem domovine, o mladosti koja je samo nešto starija nego što su oni danas uzela oružje u ruke i krenula u nepoznato, u obranu domovine ne misleći da je to put na kome mogu izgubiti i vlastiti život.

Svoja iskustva iz Domovinskog rata uz natporučnika Vladimira Milavca podijelili su i Damir Laljek, viši policijski inspektor u zasebnoj policijskoj postrojbi PU Varaždinske i brigadir Franjo Mušić, pripadnik Operativnog zapovjedništva Osijek i predavač na HVU Petar Zrinski u Zagrebu. Nakon izlaganja učenicima su podijeljene majice koje će ponosno nositi na dan 18. studenoga kada će sa svojim učiteljima zapaliti svijeće kod središnjeg križa u Novom Marofu i tako odati počast svim žrtvama Domovinskog rata.

- Ovakvi su projekti hvalevrijedni jer usađuju u mlade generacije osjećaj domoljublja, govore o istini o Domovinskom radu iz iskustva onih koji su sudionici i svjedoci toga vremena. Učenike je za susret i razgovor s veteranima Domovinskog rata pripremila učiteljica povijesti Lidija Cifrek - navodi učiteljica Križan-Kadi.