Projekt RECup u Brezničkom Humu: Glavne teme - nezaposlenost i migracije radne snage Foto: Općina Breznički Hum

Projekt RECup u Brezničkom Humu: Glavne teme - nezaposlenost i migracije radne snage

Varaždinske vijesti | 27.3.2024. u 15:15h | Objavljeno u Našim krajem

Rumunjski i talijanski projektni događaji, održani ranije ove godine u Bukureštu i Sorianu, bili su uvod u događaje koje donosi i dalje razrađuje europski projekt RECup – jačanja europskog stanovništva stvarajući uvjete građanskog i demokratskog sudjelovanja u kreiranju europskih politika.

Ovaj je put domaćin bila Hrvatska, točnije Općina Breznički Hum kojoj je ovo 25. projekt u kojem sudjeluje unatrag 14 godina. Za lokaciju smještaja i lakšu provedbu projekta odabrane su Varaždinske Toplice i tamošnji hotel Minerva, što se pokazalo kao pun pogodak za više od 40 gostiju - sudionika CERV RECup projekta financiranog sredstvima Europske Unije - iz Rumunjske, Grčke, Malte, Španjolske, Italije i susjedne Slovenije.

breznicki_hum_projekt_recup_26032024_1.jpg

Predstavnik ovog projekta kao vodeći partner jest Rumunjska, a glavne odrednice i teme vezane uz nezaposlenost i mlade razmatrane su kroz prizmu njihovog utjecaja na europske politike.

breznicki_hum_projekt_recup_26032024_2.jpg

Promišljanje i zaključci vezani uz nezaposlene građane te njihov utjecaj na društvo, kao i dolazak tražitelja zaposlenja iz trećih zemalja – Nepala, Indije, Pakistana i drugih – dokazano su u velikom porastu u svim zemljama članicama Europske Unije. Iz tog su razloga, nakon uvodnih riječi predstavnika organizatora Projekta Ayxana Samadova i domaćina načelnika Brezničkog Huma Zorana Hegedića, koji su predstavili projekt, teme i domaćinsku općinu, u predavanjima sudjelovale predsjednica Lokalne akcijske grupe "Prigorje – Zagorje" (LAG PRIZAG) Nevenka Benjak i ravnateljca Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček.

breznicki_hum_projekt_recup_26032024_13.jpg

Obje su ukazale na trendove zapošljavanja na području obuhvaćenom odgovornošću LAG-a i županijskog Crvenog križa te istaknule da je nezaposlenost puno manja od razdoblja uoči i tijekom epidemije COVID-a.

- U prošloj godini bilo je 2.245 nezaposlenih osoba od čega 53 posto žena, prema čemu Varaždinska županija ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj od 3,1 posto – istaknula je Vidaček, a podaci su gotovo identični na području koje pokriva LAG s time da je potrebno znati kako na sveukupnom području Varaždinske županije i LAG-a živi ukupno oko 200 tisuća ljudi.

breznicki_hum_projekt_recup_26032024_19.jpg

Osim toga, Crveni križ provodi projekte "Zaželi" kojima obuhvaća starije, nemoćne i osobe s invaliditetom kojima je potrebna pomoć pri svakodnevnim životnim situacijama, a što su uredili angažmanom gerontodomaćica koje obilaze ljude u potrebi, pružajući im potrebnu pomoć.

Stručno izlaganje je prethodilo radionicama vezanima uz tematiku koja prati ideju projekta – zapošljavanje, nezaposlenost, odlazak domaće radne snage u inozemstvo i dolazak strane radne snage u zemlje članice EU.

breznicki_hum_projekt_recup_26032024_10.jpg

Sljedeći, 4. susret sudionika ovog projekta bit će održan tijekom travnja u grčkom Solunu, poslije čega predstavnici zemalja sudionica putuju u Španjolsku pa na Maltu.

Više fotografija pogledajte u nastavku: