Projekt "Čitanje na kotačima": Radionice "Stranice sjećanja" unose radost u dom starijih i nemoćnih

Varaždinske vijesti | 25.1.2023. u 19:02h | Objavljeno u Našim krajem

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof aktivno provodi radionice "Stranice sjećanja" u sklopu projekta "Čitanje na kotačima".

Kako ističu organizatori, dosad je provedena trećina od predviđenog broja radionica, no već se vidi pozitivan utjecaj na korisnike.

Radionice se provode u dvije grupe. Prvu grupu čine korisnici Doma za starije i nemoćne osobe "Dragica" u Možđencu. Riječ je o starijim ljudima kojima je otežana pokretljivost i pristup knjizi te često pate od socijalne isključenosti. Putem ovih radionica korisnicima je dana prilika da se druže s vanjskim suradnicima koji dolaze tri puta tjedno te im pričaju priče. Također, korisnici sami pričaju priče te se prisjećaju svojih lijepih životnih trenutaka koje međusobno dijele. Korisnici se posebno vesele svakome dolasku izvoditelja.

Drugu grupu čine umirovljenici s područja grada Novog Marofa, općine Breznički Hum te okolnih mjesta. Riječ je o naprednijoj grupi koja piše pjesme i priče protkane vlastitim životnim uspomenama. Na svakome susretu polaznici pročitaju svoju pjesmu ili priču te zajedno o tome razgovaraju.

- Cilj ovih radionica je čitanjem potaknuti korisnike da i sami posegnu za svojim pričama te odgovarati temama iz literature s kojima se oni mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava. Kroz radionicu se mapiraju mjesta sjećanja i formira vizura starijeg stanovništva na lokalitete oko njih, pri čemu se koristi književna građa kao inspiracija i sredstvo stvaranja povjerenja te sigurnog mjesta za dijeljenje i komunikaciju. Po završetku održavanja radionica planirano je izdati zbirku priča i pjesama polaznika koje su ugledale svjetlo dana na radionicama - napominju organizatori.

Iz Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof pozivaju sve starije stanovnike da se pridruže radionicama.

- Još uvijek primamo polaznike. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti osobno ili pozivom na broj 042 611-234, gdje ujedno mogu dobiti sve potrebne informacije o održavanju radionica - poručili su.

citanje_na_kotacima_radionice_25012023_1.jpg

citanje_na_kotacima_radionice_25012023_4.jpg

citanje_na_kotacima_radionice_25012023_2.jpg

citanje_na_kotacima_radionice_25012023_3.jpg