Projekt "Čitanje na kotačima": Poziv školama i vrtićima na uključivanje u javnu kampanju

| 11.5.2023. u 08:31h | Objavljeno u Našim krajem

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof već mjesecima aktivno provodi projekt zvučnog naziva „Čitanje na kotačima”, koji će dolazećih godina temeljito obnoviti čitateljsku publiku, implementirajući tako novu metodu približavanja knjige čitatelju.

U sklopu projekta provode se brojne radionice za ciljane skupine - osobe starije od 54 godine, osobe s invaliditetom, nezaposlene, kao i za djecu i mlade, a u aktivnosti se mogu uključiti i drugi zainteresirani stanovnici. Također je nabavljen bibliokombi koji 15. svibnja stiže u Novi Marof, a dopremat će knjižnu građu teritorijalno izoliranim područjima. Uskoro kreće javna kampanja za podizanje svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju koja uključuje 3 jednodnevna događanja za djecu i mlade.

Knjižnica ovim putem upućuje poziv svim srednjim i osnovnim školama na području Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum za uključivanje u jednodnevno događanje „Vršnjačka promocija knjige“. Cilj događanja je da učenici promoviraju svoje omiljene knjige. U sklopu ove aktivnosti razvija se i potiče kreativnost, samostalnost, svladava se strah od javnog nastupa. Potiče se popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas, razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i na unapređenju čitalačkih sposobnosti.

Knjižnica također poziva vrtiće, igraonice i dječja društva da se uključe u jednodnevno događanje „Čitanje po zanimanjima“. Događanje je zamišljeno kao interaktivni rad s malom djecom. Grupno se čita slikovnica sa zanimanjima policajac, vatrogasac, liječnik,i sl., nakon čega slijedi predstavljanje zanimanja uživo. Na taj način se djeci dočaravaju zanimanja kojima se odrasli bave, a ujedno i potiče čitalački razvoj.

Naposljetku, u najavi je provedba posebnog programa pod nazivom: Istraži knjižnicu. Ova aktivnost namijenjena je mladima te predstavlja vid igre i potrage koja koristi knjige i prostor knjižnice za postavljanje tragova. Ovo jednodnevno događanje provesti će tim dramskih umjetnika i pedagoga, članova umjetničke organizacije „Točka na I“.

Lenta_EU_vidljivosti.jpg

Javna_kampanja.jpg

Označeno u