Problemi na granici: Bez testiranja ne može po lijek koji je u Hrvatskoj dvostruko skuplji

| 26.7.2020. u 16:24h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što je Slovenija 3. srpnja ponovno pooštrila mjere na granici, odnosno stavila Hrvatsku na popis epidemiološki nesigurnih zemalja, brojnim hrvatskim državljanima vratili su se i problemi. Među njima je i 84-godišnjak iz okolice Varaždina (podaci poznati redakciji), koji u susjednoj državi kupuje lijek Betaserc za liječenje vrtoglavice. Slovenski granični policajci u dva su ga navrata, 6. i 9. srpnja, vraćali natrag u Hrvatsku.

- Nisu mi ni točno objasnili zašto ne mogu ući u Sloveniju. Već sam ranije odlazio tamo po lijekove i uvijek sam ih podizao bez problema. U ponedjeljak me prvo nisu pustili jer su mi rekli da mi recept više ne vrijedi, iako je to recept koji vrijedi više puta i prije nikad nisam imao problema s tim, a u četvrtak su mi rekli da, osim recepta, moram imati i potvrdu od doktora da mogu preko granice - ispričao nam je ovaj 84-godišnjak.

Pojasnio je i da po svoj lijek u susjednu državu odlazi zbog - cijene.
- Kad su u proljeće zbog korone bile zatvorene granice, kupovao sam taj lijek ovdje kod nas, i to po cijeni od 113 kuna, a u Sloveniji mu je cijena nešto više od 7 eura, dakle ovdje je dvostruko skuplji. A to je velika razlika - požalio se, ogorčen cijenom, ali i slovenskim mjerama.

Za hrvatske je državljane, naime, uvedena obavezna 14-dnevna samoizolacija/karantena po ulasku u Sloveniju, koja se ne primjenjuje na pojedine iznimke, među ostalima, na tjedne radne migrante, osobe u gospodarskom prometu i djelatnostima, osobe koje imaju dokaz o zdravstvenom pregledu ili zahvatu u Sloveniji ili drugoj državi EU, osobe koje prelaze granicu na dnevnoj ili povremenoj osnovi zbog uključivanja u odgojno-obrazovni proces ili znanstveno istraživanje, zatim osobe koje idu na sprovod bliskog srodnika ili prelaze granicu iz obiteljskih razloga, zbog održavanja kontakata s članovima uže obitelji, i vraćaju se u roku od 24 sata. No, karantenu mogu izbjeći samo ako prilože negativni test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 36 sati i napravljen je u državi članici EU. Prema najavi ministra zdravstva Vilija Beroša, umjesto dosadašnjih 1.506 kn, cijena testiranja odsad bi trebala biti 501,49 kn, odnosno 698,21 kn.

Test na koronavirus ne moraju imati dnevni radni migranti, osobe koje putuju s diplomatskom putovnicom kao i osobe koje su u tranzitu, no one moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska.