Problem ulaska divljači u naseljena područja rješavat će se u okviru gradskog Programa zaštite divljači Foto: Grad Lepoglava

Problem ulaska divljači u naseljena područja rješavat će se u okviru gradskog Programa zaštite divljači

Varaždinske vijesti | 12.2.2020. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Svjedoci smo sve češćeg ulaska divljači u naseljena područja. Nerijetko su se u samom centru Lepoglave mogle vidjeti i susresti lisice koje su u potrazi za hranom, pod okriljem zaraslih poljoprivrednih površina neopažene dolutale u sam gradski centar. Slično se događalo i u drugim područjima Grada Lepoglave gdje se bilježe štete od divljači na poljoprivrednim nasadima i usjevima.

Što poduzeti u takvim situacijama odnosno koje aktivnosti provoditi sa ciljem rješavanja tog problema regulirano je postojećim gradskim Programom zaštite divljači kojeg je donijelo Gradsko vijeće Grada Lepoglave, a odnosi se na razdoblje od 1. travnja 2018. do 31. ožujka 2028. godine. O navedenom se Programu razgovaralo na sastanku na kojem je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić okupio nadležne za njegovu provedbu. Tako su na sastanku sudjelovali Ervin Martinuš, predstavnik trgovačkog društva Zagorje lov, ujedno i stručna osoba zadužena za provedbu Programa, zatim Predrag Maček predstavnik Lovačkog društva Srnjak koje provodi Program zaštite divljači na području Grada Lepoglave te policijski službenik Matija Brežni iz nadležne Policijske postaje Ivanec.

Na sastanku je utvrđeno da su donošenjem i provođenjem Programa zaštite divljači stečeni uvjeti za zakonito rješavanje problema divljači u naseljenom dijelu Grada Lepoglave, odnosno nelovnom gradskom području. Program će provoditi Lovačko društvo Srnjak u suradnji sa stručnom osobom za provođenje Programa zaštite divljači i nadležnom Policijskom postajom Ivanec. Mjere koje će se poduzimati temeljene su i na Protokolu za postupanje prilikom redukcije divljači, a koji Grad Lepoglava donosi temeljem odredbi Zakona o lovstvu te Programa zaštite divljači za područje Grada Lepoglave. Cilj je osigurati maksimalno učinkovite mjera za sprječavanje šteta od divljači uz istovremenu najveću moguću zaštitu divljači, prvenstveno vodeći računa o osjećaju sigurnosti građana Grada Lepoglave.

Na sastanku je naglašeno da je protokolu za postupanje prilikom redukcije divljači svrha osigurati uvjete za djelotvoran i cjelovit rad nadležnih tijela koja sudjeluju u otkrivanju, postupanju i praćenju rezultata postupaka vođenih zbog izravne ugroze građana Grada Lepoglave po vrstama divljači radi unapređenja sustava zaštite kako divljači tako i građana. Sudionici sastanka složili su se da je važno istaknuti i upozoriti građane da nisu ovlašteni samoinicijativno provoditi bilo kakve mjere i aktivnosti prema divljači koju zateknu u naseljenim mjestima, posebice mjere vezane za redukciju divljači, već su o tome dužni obavijestiti nadležne za provođenje navedenog Programa zaštite divljači na području Grada Lepoglave.

- Grad Lepoglava već neko vrijeme, u suradnji s lovačkim društvima na gradskom području, provodi određene mjere sa svrhom sprječavanja nastanka štete od divljači te sprječavanja nastanka ugroze od strane divljači prema građanima, ali i obrnuto. S tim je ciljem Grad nabavio osam hranilica koje su lovci iz gradskih lovačkih društava postavili na područjima gdje divljač prirodno obitava kako bi je hraneći zadržali u tim područjima. Redovito unazad nekoliko godina Grad donira repelente za sprječavanje ulaska divljači u poljoprivredne nasade i usjeve, a redovito se na cijelom gradskom području provodi deratizacija - istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić govoreći omjerama koje se već poduzimaju s ciljem rješavanja ulaska divljači u naseljena područja isprečavanju šteta koje pričinjavaju.