Priznanje Općini Ljubešćica za proračunsku transparentnost

Varaždinske vijesti | 11.7.2023. u 18:24h | Objavljeno u Našim krajem

Općini Ljubešćica ponovo je dodijeljena najviša ocjena zbog javne i transparentne objave svih traženih proračunskih dokumenata, nakon priznanja 2021.godine kada je osvojila maksimalni broj bodova.

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2023. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja proračunske transparentnosti svih hrvatskih županija, gradova i općina u razdoblju studeni 2022. – travanj 2023.

Glavna državna rizničarka u Ministarstvu financija Danijela Stepić, potvrdila je da se učinio veliki iskorak u području transparentnosti u zadnjih 11 godina uz Institut za javne financije.

Proračunska transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost upravljanja javnim sredstvima, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica te na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Transparentnost proračuna ocjenjivana je brojem objavljenih proračunskih dokumenata što ujedno podrazumijeva dostupnost dobivanja potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu te omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca, kao i različite oblike sudjelovanja u donošenju odluka o prikupljanju i raspodjeli proračunskih sredstava.