Pripremni radovi na gradnji reciklažnog dvorišta građevinskog otpada u Jerovcu

vv / grad ivanec | 4.10.2019. u 13:15h | Objavljeno u Našim krajem

Na gradskom zemljištu kod odlagališta komunalnog otpada u Jerovcu počeli su pripremni radovi na izgradnji i uređenju reciklažnog dvorišta građevinskog otpada. Radovi se odvijaju na površini od oko 6.000 m2 (od ukupno 14.600 m2 zemljišta koje je Grad Ivanec prije par godina otkupio za ove svrhe).

Za potrebe njegove gradnje i uređenja prethodno je izrađena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola, a ovaj zahvat usklađen je sa svim gradskim prostorno-planskim dokumentima i s Planom gospodarenja otpadom.

deponij2-gradjevinski_otpad-011019.jpg

U povodu početka radova, gradilište je obišao gradonačelnik Milorad Batinić, direktor Ivkoma d.d. Mladen Stanko, pročelnik gradskog Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Stanko Rožman te predstavnici gradskih i Ivkomovih stručnih službi.

U ovoj, prvoj fazi, izvode se opsežni zemljani radovi koji obuhvaćaju iskope, navoz i ograđivanje parcele, a iduće godine slijede završni radovi na uređenju terena te nabava i montaža drobilice i separatora za drobljeni materijal. Tehničkom dokumentacijom točno su definirane vrste otpada koje se u ovakvom tipu dvorišta mogu odlagati i obrađivati, a to su: beton, armirani beton, kamen, asfalt, cigla i crijep, žbuka, ali se neće primati miješani građevni otpad i stolarija, keramičke pločice, građevni otpad pomiješan s biorazgradivim otpadom, zemlja iz iskopa i sl.

Riječ je, dakle, o korisnom otpadu koji će se u reciklažnom dvorištu prerađivati za daljnju uporabu, primjerice za nasipavanje cesta, makadamskih putova, teniskih terena i sl. Cilj je u početku zbrinuti građevinskih otpad s područja grada Ivanca, a moći će se uključiti i susjedni gradovi i općine. U planu je svakako i komercijalizacija poslovanja reciklažnog dvorišta.

Ovaj projekt Grad Ivanec realizira u suradnji s Ivkomom d.d. Ove godine pripremne radove Grad financira svotom od 200.000 kuna, dok je ukupna procijenjena vrijednost gradnje i opremanja dvorišta nešto više od 2 milijuna kuna.

deponij9-gradjevinski_otpad-011019.jpg