Prigradsko naselje Gornji Kućan (ne)ostaje nezaštićeno od poplava Foto: VV arhiva

Prigradsko naselje Gornji Kućan (ne)ostaje nezaštićeno od poplava

M.P./Varaždinske vijesti | 2.12.2015. u 18:34h | Objavljeno u Našim krajem

Je li u planu dizanje nasipa s lijeve strane rijeke Plitvice, odnosno sa strane Gornjeg Kućana? Nasip s desne strane rijeke, odnosno sa strane Slobodne zone je podignut. Znači li to da će tijekom budućih vremenskih neprilika isključivo biti poplavljen Gornji Kućan? – javno je Hrvatske vode pitao varaždinski gradski vijećnik Dražen Pavličević imajući na umu lanjsko izlijevanje Plitvice.

Iz Hrvatskih voda, odnosno Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu, odgovorili su mu da su Hrvatske vode nakon lanjskih poplava u rujnu izgradile i Gradu Varaždinu predstavile koncepciju za obranu od poplava na području Varaždina od rijeke Plitvice. Koncepcija sadrži kratkoročne mjere, koje se provode na terenu, te srednjoročni koncept mjera.

Povećana je protočnost čišćenjem korita od vegetacije i muljevitog nanosa te je ujednačen teren obale i pokosa rijeke Plitvice na dionici Zbelava – Jalkovec. Nadalje, rekonstruiran je cijeli odušni kanal Plitvica – Drava, čime je povećana protočnost kanala, što direktno utječe na smanjenje vodnog vala uzvodno, a to su ponajprije dionice uz Kućan Gornji i Kneginec. Do kraja godine bit će izvedene i zapornice na ušćima kanala Brezje i kanala Potok kod Kućana Gornjeg, to je rješenje za problem izlijevanja Plitvice. Bez njih bi veće vode Plitvice poplavile prostor zaobalja oko Kućana Gornjeg i Brezja – naveli su iz Hrvatskih voda.

Smatraju da „dizanje nasipa“ ili obala na lijevoj obali Plitvice uz Kućan Gornji nije potrebna jer je obala dovoljno visoka, odnosno viša je od desne obale.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti od 1. prosinca...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci