Pri kraju radovi na topličkoj aglomeraciji; već 15. siječnja pročistač u probnom radu

| 5.11.2021. u 13:24h | Objavljeno u Našim krajem

Prvi pročistač u Varaždinskoj županiji i izgradnja sanitarne odvodnje trebali bi biti gotovi sredinom iduće godine čime će se cijela priča zaokružiti

U Varaždinskim Toplicama održan je sastanak s temom sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždinske Toplice te je delegacija na čelu s gradonačelnicom Dragicom Ratković obišla gradilište. Radovi na pročistaču otpadnih voda, a koji se nalazi na izlazu iz Varaždinskih Toplica prema Tuhovcu, su pri samom kraju te se moglo čuti kako će se u probni rad pročistač pustiti 15. siječnja.

"Ovaj projekt postaje jedan od prvih takvih"

- Imamo dobre pokazatelje realizacije. Na sastanku bilo je rečeno da je sama sanitarna odvodnja 97 posto gotova, a pročistač 80 posto. Sve ide prema dinamici, zakazanim ugovorima i možemo biti ponosni. Zahvaljujem Hrvatskim vodama, Varkomu i izvođačima te svim drugim dionicima u projektu. Naravno, bilo je i problema, ali smo ih dobro riješili, pokazuju to i postoci realizacije projekta. Napomenula bih da bi sve trebalo biti gotovo polovicom druge godine i tim bismo projektom prvi u županiji, a vjerojatno i u Hrvatskoj zaokružili priču izgradnje sanitarne odvodnje i pročistača - rekla je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, dodajući da su mali grad koji se želi baviti turizmom, a ovo je jedan od preduvjeta.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić osvrnuo se na značenje projekta i ulogu Hrvatskih voda.

- Moram izraziti zadovoljstvo što se ovaj projekt privodi kraju. Zahvaljujući sinergiji svih koji su sudjelovali. Bit će to veliki iskorak za županiju pa zahvaljujem županu Stričaku na uključenosti i Županiji što sve čini da se projekt privede kraju, no ne samo ovaj projekt već i aglomeracija Varaždin pa i ono što nam predstoji, a to je Ivanec u kojem za par dana kreću radovi. Ovaj projekt postaje jedan od prvih takvih zaokruženih u Hrvatskoj - rekao je Vukmirić.

Direktor Varkoma Željko Bunić osvrnuo se na tehničke karakteristike dodajući da je napravljeno otprilike 12 kilometara kanalizacije, a radovi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda su pri kraju.

- Zanimljivost kod ovog projekta je to da je jedan od manjih projekata, ali kada ga pogledamo financijski njegov je iznos s PDV-om oko 70 milijuna kuna. Zadovoljni smo sa svim dionicima koji su sudjelovali. Kao što je rečeno uređaj bi od 15. siječnja trebao krenuti u svoj probni rad da bi u tijeku šest mjeseci dokazao svoje funkcioniranje, odnosno ispuštanje u tok rijeke Bednje pročišćene vode. Nakon ovog slijedi nam završetka aglomeracije Varaždin, koja će na kanalizacijskom dijelu, biti manje više gotova do kraja ove godine te slijede novi projekti Ludbrega i Novog Marofa - podsjetio je Bunić.

Timski rad od lokalne do državne razine

Da Županija vodi brigu o zaštiti okoliša, istaknuo je župan Stričak.

- Upravo je izgradnjom aglomeracija bitno sačuvati vode i tlo. Kada govorimo o topličkoj aglomeraciji, projekt su obilježili i nepredviđeni problemi. Ovdje su se pojavila klizišta pa imovinsko pravni odnosi, no ako imate timski pristup radu od lokalne do državne razine i kada se svi uključe s dobrim namjerama naravno da se dođe i do rezultata kojeg danas vidimo, a početkom godine ćemo ga još dodatno potvrditi - zaključio je župan.

Galerija slika