Prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na tradicijskoj kući u Varaždinskim Toplicama

MGA/Varaždinske vijesti | 25.9.2019. u 09:02h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu, 25. rujna, u perivoju Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama, povodom obilježavanja Dana europske baštine 2019., bit će održana prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na zaštićenom spomeniku kulture, tradicijskoj kući iz 1801. godine koja se nalazi u sastavu Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

O provedenim radovima govorit će dr. sc. Vesna Juraga Pascuttini, pročelnica Konzervatorskog odjela iz Varaždina, a prezentacija započinje u 18 sati.

Drvena tradicijska kuća izgrađena je 1801. godine, a 1936. preseljena je iz sela Možđenca na današnju lokaciju u perivoj M. R. Strozzi. Od 1967. godine u njoj je smješten dio etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice - tradicijski kućni inventar. Kuća je građena od hrastovih balvana na tzv. hrvatski vez. Ovaj tradicijski objekt spada u raritetne primjerke tradicijske arhitekture s obzirom da su očuvane sve značajke povijesnog načina gradnje. Proteklih nekoliko godina izvedeni su opsežni radovi obnove i građevinska sanacije kuće. Tako je obnovljen slamnati krov, u cijelosti unutrašnjost kuće, obnovljeni su drveni zidovi
premazani glinom, prozori i vrata. Radovi obnove većim djelom su financirani od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a sufinancirani su od Grada Varaždinske Toplice i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Nakon prezentacije održat će se prigodni kulturno-umjetnički program u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Varaždinske Toplice uz druženje s gostima i građanima. Organizatori programa su Konzervatorski odjel iz Varaždina, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i Grad Varaždinske Toplice.

Označeno u