Predstavnici B.Huma u Rumunjskoj u sklopu projekta „Europa za građane – Bratimljenje Gradova”

J.Š./Varaždinske vijesti | 13.9.2021. u 17:24h | Objavljeno u Našim krajem

Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Italija, Šapnjolska, Njemačka i Rumunjska imale su svoje predstavnike na četverodnevnom sastanku tih zemalja članica Europske Unije, održanom proteklog vikenda u sklopu projekta „Europa za građane – Bratimljenje Gradova” u rumunjskom Kanyadu.

Cilj projekta bila je diskusija o novonastaloj situaciji unutar Europske Unije nakon izlaska Velike Britanije iz članstva, što je uvelike utjecalo na gospodarsku situaciju u većini zemalja unutar Unije.

- Najvažnije je osigurati a potom i učvrstiti izvjesniju budućnost za žitelje naših naselja, općina, gradova i regija u kojima živimo, povezanu sa smjerom kojemu stremi Europa – jedan je od zaključaka s ove Konferencije. To se može brže i bolje provesti uz međusobno bolje upoznavanje različitih kultura, a upravo kulturna raznolikost pomaže da se bolje razumijemo i dovodi do jače društvene kohezije i povezanosti. Velik je broj često mladih i školovanih ljudi koji su poslovnu i financijsku sreću unatrag nekoliko godina potražili u bogatijim europskim državama što dovodi do odljeva domaćih kadrova, zbog kojih zemlje posežu za lošijom varijantom zaposlenika iz zemalja tzv. trećega svijeta uz manje naknade što dodatno izravno utječe na njihovu ekonomsku situaciju. Brexit - baš kao i situacija vezana uz pandemiju covida-19, pa migranti iz srednje i istočne Europe suočeni sa sve većim problemima vezanim uz zapošljavanje i boravak - realnost su koju suvremena Europa mora ozbiljno sagledati i početi rješavati – zaključak je sa Skupa održanog u Rumunjskoj.

Hrvatsku je u projektu „Europe after Brexit” predstavljala općina Breznički Hum, čiji načelnik Zoran Hegedić je u svom izlaganju zahvalio nositelju ovoga projekta načelniku općine Kanyad Györgyu Sándoru, istaknuvši kako je ovo 12 europski projekt u kojemu Breznički Hum sudjeluje i kako se na ovaj izravni način može vidjeti i upoznati sva ljepota europske raznolikosti.

U programu predstavljanja općina i gradova potom su nastupili članovi kulturne udruge Humščak Ružica i Josip Šafranec te Karla i Korina Hegedić predstavivši se poezijom i pjesmom, pri čemu je važno istaknuti kako je upravo Ružica Šafranec Kišur kao dopredsjednica Indoeuropskog kulturnog Centra (čija je poezija prevedena na nekoliko svjetskih jezika) posebno nagrađena na Europskom prvenstvu u poeziji održanom 2019. godine u rumunjskom gradu Sinaiji.

Također je potpisan Ugovor o međusobnoj suradnji između prijateljskih gradova i općina sudionica projekta, koja će sada postati konkretnija s obzirom da je vatrogascima iz rumunjskog Kanyada postojeća oprema zastarjela i nedostatna za provođenje potrebnih aktivnosti pa će im pokušati pomoći u pribavljanju nove vatrogasne opreme – zaključuje brezničkohumski načelnik Zoran Hegedić.

Označeno u
Galerija slika