Predavanje u D. Knegincu: Zaštitu vinove loze treba provoditi preventivno, osobito u kišnim razdobljima

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.3.2019. u 20:28h | Objavljeno u Našim krajem

U društvenom domu Donji Kneginec Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“ organizirala je predavanje o zaštiti vinove loze te voćaka od biljnih bolesti i insekata. Predavanje je održao Tomislav Vrabec dipl. ing. agronomije i prodajni predstavnik Syngente, a tematika predavanja odnosila se na važnost proljetnog prskanja vinograda i voćnjaka te njihova zaštita od biljnih bolesti i insekata.

Tako je predavač podsjetio na važnost primjene sredstava za zaštitu bilja u svim fazama vegetacije, počevši od vunastog pupa pa sve do berbe, istaknuvši kako bi se zaštita trebala provoditi preventivno, posebice u kišnim periodima godine, što znači da bi u prosjeku tijekom godine mogli imati dva prskanja više, ali bi time povećali šanse da dobijemo zdravije grožđe za preradu.

Od važnijih tema aktualizirana je crna pjegavost koja postaje sve ozbiljnija bolest u našim vinogradima, a dijelom je rezultat smanjivanja upotrebe bakrenih preparata prema direktivi Europske unije.

Nakon predavanja uslijedilo je prigodno druženje uz međusubnu razmjenu iskustava vinogradara o uzgoju vinove loze i proizvodnji vina.