Predavanje o poticajima za poljoprivredne proizvođače održano i u Maruševcu Foto: LAG Sjeverozapad

Predavanje o poticajima za poljoprivredne proizvođače održano i u Maruševcu

Varaždinske vijesti | 6.3.2018. u 11:00h | Objavljeno u Našim krajem

Poljoprivrednim proizvođačima s područja Varaždinske županije ove su godine dostupni poticaji i subvencije za unapređenje poljoprivredne proizvodnje iz više izvora - istaknuto je na predavanju koje je održano u srijedu, 28. veljače, u Općini Maruševec.

Na ovom izuzetno posjećenom predavanju predstavljene su mjere iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, te potpore koje je za poljoprivrednike osigurala Varaždinska županije, a posebno tip operacije 6.3. namijenjen malim poljoprivrednim proizvođačima, koji će biti dostupan nakon što tijekom ožujka Lokalna akcijska grupa (LAG) Sjeverozapad raspiše natječaj za ovu mjeru ruralnog razvoja.

marusevec_predavanje-poljoprivredne_potpore_-_lag_sjeverozapad_1.jpg

- Varaždinska županija ove je godine poljoprivrednim proizvođačima namijenila u proračunu čak tri puta više sredstava nego ranijih godina, a veliki odaziv na predavanja o mogućnostima korištenja potpora za razvoj poljoprivredne proizvodnje svjedoči kako su poljoprivredni proizvođači izuzetno zainteresirani za ova sredstva koja su im neophodna za njihovu poljoprivrednu proizvodnju, od sjetve do repromaterijala - naglasio je na predavanju u Maruševcu Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije, te pozvao poljoprivredne proizvođače da što bolje iskoriste mogućnosti koje su im dostupne za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Potpore Varaždinske županije namijenjene poljoprivrednicima u Maruševcu je predstavila Jasna Vresk, stručna suradnica u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, dok je o garancijama za kratkoročne kredite poljoprivrednim proizvođačima govorio Tomislav Šipek, direktor Garancijske agencije Varaždinske županije.

- U Maruševcu smo večeras predstavili tip operacije 6.3. koja je namijenjena malim poljoprivrednim proizvođačima. Natječaj za ovu mjeru LAG će raspisati sredinom ožujka, a odaziv na predavanja koje smo organizirali tijekom veljače svjedoči da je interes za ovu mjeru izuzetno velik. Vjerujem da će se zainteresirani poljoprivredni proizvođači dobro pripremiti za ovu mjeru te da će biti uspješni na natječaju LAG-a - rekao je Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad.

marusevec_predavanje-poljoprivredne_potpore_-_lag_sjeverozapad_3.jpg

Uz tip operacije 6.3, u Maruševcu su predstavljene i druge mjere iz Programa ruralnog razvoja, o kojima je govorila Mara Bogović, pročelnica podružnice Poljoprivredne savjetodavne službe Varaždinske županije. Okupljenim poljoprivrednicima o primjerima dobre prakse privlačenja sredstava za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje govorio je Krunoslav Lukačić, direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije, dok je Petra Pozder iz Poljoprivredne savjetodavne službe Varaždinske županije predstavila višestruku sukladnost, niz obaveznih zahtjeva i uvjeta koje moraju poštivati poljoprivrednici u obavljanju poljoprivredne djelatnosti na svojim poljoprivrednim gospodarstvima. Na predavanju u Maruševcu poljoprivrednim proizvođačima predstavnici osiguravateljnih društava, Croatia osiguranja i HOK osiguranja, predstavili su police osiguranja za poljoprivrednike, posebice takozvanu EU policu.

- Poljoprivredni proizvođači s područja naše općine na predavanju su iz prve ruke dobili niz korisnih informacija o potporama i subvencijama koje su s nekoliko razina dostupne našim poljoprivrednicima i saznali koju dokumentaciju trebaju pripremiti za pojedini natječaj. Mislim da im je večerašnje predavanje bilo izuzetno korisno kako bi se što kvalitetnije pripremili za natječaje - naglasio je Mario Klapša, zamjenik načelnika Općine Maruševec, a puno uspjeha u privlačenju sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj poljoprivrednicima je zaželio i Damir Šprem, načelnik Općine Maruševec.

marusevec_predavanje-poljoprivredne_potpore_-_lag_sjeverozapad_2.jpg

marusevec_predavanje-poljoprivredne_potpore_-_lag_sjeverozapad_4.jpg