POZIV GRADA IVANCA Ostvarite korist od svojih, sada zapuštenih, poljoprivrednih površina!

J.Š./Varaždinske vijesti | 22.6.2021. u 11:00h | Objavljeno u Našim krajem

S obzirom na sve veći broj zapuštenih i neobrađenih poljoprivrednih površina, a s ciljem njihova ponovnog stavljanja u funkciju poljoprivredne proizvodnje, Grad Ivanec prošlog je tjedna pozvao sve privatne vlasnike takvih površina s administrativnog područja grada na dostavu podataka za izradu baze poljoprivrednih zemljišta.

Spomenuta baza, koja će biti javno dostupna na službenoj web stranici Grada Ivanca, omogućit će vlasnicima poljoprivrednih zemljišta da oglase svoje površine za prodaju i/ili najam. S druge strane, zainteresirani kupci ili najmoprimci će na jednom mjestu dobiti pregled svih takvih dostupnih parcela.

Kao i na drugim područjima, i u ivanečkome kraju problem zapuštenog poljoprivrednog zemljišta postaje sve veći. Ne obrađuje se između 2.000 i 2.500 hektara poljoprivrednog zemljišta! Zbog promjene načina života i privređivanja, građani više nisu zainteresirani za obrađivanje poljoprivrednih površina pa stoga nekadašnje oranice i livade košanice zarasta šuma, grmlje, korov i razno raslinje.

Istovremeno, Zakon o poljoprivrednom zemljištu obvezuje sve vlasnike da svoje površine održavaju najmanje dvaput godišnje. A održavanje (košnja, sječa, malčiranje) iziskuje troškove i skupo je, što znatnom dijelu građana s niskim primanjima predstavlja problem (a tu je i problem dobi i narušena zdravlja starijeg stanovništva).

- Kako bi od svog, sada zapuštenog zemljišta potencijalno mogli ostvariti barem neku korist, namjera inicijative Grada je da se formira baza podataka s pregledom parcela za prodaju ili iznajmljivanje, čime bi se ujedno zainteresiranim ulagačima omogućilo da na jednom mjestu dobiju uvid u parcele koje bi mogli kupiti ili unajmiti te ih i eventualno okrupniti za potrebe ozbiljnije poljoprivredne proizvodnje. Takvih je upita na adresu Grada Ivanca već bilo, pri čemu su zainteresirani tražili veće zemljišne parcele za pokretanje određene vrste poljoprivredne proizvodnje – ističe ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić, koji je osobno inicirao ovaj projekt.

Inače, ova baza će se povezati s nacionalnim sustavom identifikacije zemljišnih parcela ARKOD te na taj način svima zainteresiranima osigurati geografski pregled lokacija.

Unos podataka u bazu obavljat će Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove i to temeljem dostavljenih obrazaca, a svi zainteresirani bazu mogu lako pregledavati i pretraživati. Baza je već dostupna na web stranicama s oglednim primjerom o tome na koji način funkcionira.

Za potrebe evidentiranja u bazi, vlasnici trebaju dostaviti osobne podatke i to: adresu, broj telefona, e-mail, podatke o lokaciji svoje parcele te o površini i vrsti poljoprivrednog zemljišta te navesti žele li parcelu prodati ili je iznajmiti (mogu se izjasniti i za obje varijante).

Podatke je moguće dostaviti putem online obrasca koji je dostupan na web stranici Grada Ivanca, a obrazac se može preuzeti i u Gradskoj vijećnici ili u Poduzetničkom inkubatoru (Nazorova 6/II). Nakon što ga popune, građani ga osobno mogu predati na jednoj od ovih adresa.

U dogledno vrijeme, baza će se odgovarajućim informatičkim rješenjem pretvoriti u online preglednik na službenoj web stranici Grada Ivanca. Poziv za dostavu je već otvoren i svima zainteresiranima na raspolaganju ostaje trajno.

 

Označeno u