„Potresom“ u Strmcu Podravskom počelo obilježavanje Dana općine Petrijanec

Varaždinske vijesti | 8.6.2019. u 21:00h | Objavljeno u Našim krajem

Vatrogasci vatrogasne zajednice općine Petrijanec jučer su u Strmcu Podravskom održali su javnu vatrogasnu pokaznu vježbu koja je ujedno i prvo događanje u sklopu obilježavanja Dana općine Petrijanec. Uz DVD Petrijanec, DVD Družbinec, DVD Majerje, DVD Nova Ves i domaćina DVD Strmec Podravski na vježbi su sudjelovali i DVD Svibovec Podravski iz susjedne općine Sračinec te pripadnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Varaždin.

Vježba koju je vodio zamjenik zapovjednika VZO Petrijanec i zapovjednik centralnog DVD-a Petrijanec Valentino Jovan održana je pod pretpostavkom potresa na području naselja Strmec Podravski. Prilikom potresa dolazi do urušavanja kuće u kojoj ostaje zatočeno dvoje ozlijeđenih ljudi čije izvlačenje vrše članovi a u neposrednoj blizini dok se na trećem operativnom sektoru urušio električni stup, nastaje požar te se drveće urušava na ljude.

Sve ozlijeđene zbrinjavaju pripadnici Crvenog križa čiji se pri HGSS-a. Na drugoj lokaciji dolazi do eksplozije trafostanice te zapaljenja sakralnog i ostalih objekata hvatni centar nalazi na igralištu područne škole u koji prijevoz ozlijeđenih vrše vatrogasci kombi vozilima a logističku podršku u vidu pitke vode i rasvjete osigurava DVD Svibovec Podravski.

Na vježbi koja se odvijala u nešto opsežnijem obimu i na širem području djelovanja nego prethodnih godina, sudjelovalo je ukupno pedesetak pripadnika interventnih vatrogasaca i članova ranije spomenutih službi. Nakon uspješno odrađenog posla, zapovjednik vježbe Valentino Jovan podnio je prijavak načelniku Općine Petrijanec Željku Posavcu koji je čestitao svima na dobroj organizaciji i spremnosti te napomenuo da će i dalje podržavati vatrogasce u njihovom radu i zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovoj dinamičnoj vježbi.

Zapovjednik VZO Petrijanec istaknuo je zadovoljstvo odrađenim zadacima te prikazanom spremnošću i uvježbanošću vatrogasaca te napomenuo kako se nada i daljnjoj dobroj suradnji sa svim sudionicima. Prisutnima se na kraju obratila i predsjednica VZO Petrijanec Nataša Šincek koja je zahvalila svim vatrogascima, članovima Zapovjedništva koji su osmislili vježbu a posebno DVD-u Svibovec Podravski te pripadnicima GDCK-a i HGSS-a koji su se i ove godine rado odazvali na javnu vježbu VZO Petrijanec.

Cilj ovakvih vježbi je provjera sustava uzbunjivanja, spremnosti postrojbi vatrogasnih društava, provjera ispravnosti sprava i opreme ali i prezentacija rada vatrogasaca mještanima te razvijanje suradnje s ostalim službama koje prve djeluju u slučaju nepogoda i katastrofa.