ČITANJE NA KOTAČIMA Pridružite se nekoj od radionica u novomarofskoj knjižnici

| 24.11.2022. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof potpisani su ugovori s izvoditeljima radionica koji će idućih godinu dana provoditi participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Riječ je o timu dramskih umjetnika i pedagoga, članova umjetničke organizacije „Točka na I“, koji će upotrijebiti svoje bogato znanje i iskustvo stečeno u provedbi edukativnih radionica, radio drama, TV emisija, sinkronizacija i raznih promotivnih programa. Neki od članova već dugo godina surađuju s HRT-om te su članovi Hrvatskog društva dramskih umjetnika kao i Zajednice samostalnih umjetnika.

Kako bi se unaprijedile čitalačke aktivnosti i kompetencije, pogotovo među starijim stanovništvom, izvoditelji radionica „Stranice sjećanja“ provodit će čak njih 64, čija su ciljna skupina osobe iznad 54 godine. Riječ je o izoliranoj skupini čiji pojedinci često žive sami te nemaju dovoljno socijalnog kontakta ili sadržaja. Sudjelovanjem u radionicama, gdje će se provoditi kolektivno čitanje na glas s popratnim interaktivnim i izvedbenim zadacima, pridonijet će se njihovoj društvenoj integraciji, osobnom razvoju, samopouzdanju i osjećaju pripadnosti zajednici.

Poziv_na_radionice.jpg

Nadalje, u Udruzi Sunce iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provoditi 16 radionica ritmičko-glazbene naravi naziva „Vesele stranice“. Čitanjem priča i pjesama adaptiranih u interaktivnu formu, polaznicima će se omogućiti veći stupanj integracije osoba s posebnim potrebama u društvo, što dokazano ima pozitivan učinak u njihovoj terapiji i povećava stupanj kvalitete njihovog života.

Posljednje, izvoditelji radionica provest će jednodnevno događanje „Istraži knjižnicu“ što predstavlja jedan vid igre, odnosno potrage koja koristi knjige i njihov sadržaj, ali i sam prostor knjižnice za postavljanje tragova. Događaj je namijenjen mladima, no kako je riječ o jedinstvenom događaju u novomarofskoj knjižnici, na sudjelovanje se pozivaju svi zainteresirani.

U mjesecu prosincu službeno počinju radionice „Stranice sjećanja“, dok će datumi održavanja radionica „Vesele stranice“ i događanja „Istraži knjižnicu“ biti kasnije definirani. Pozivaju se svi zainteresirani na praćenje događanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof.

Lenta_EU_vidljivosti_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci