Potpisan ugovor za projekt "Građenje dijela ulice 5. studenog u Ludbregu"

vv | 21.9.2023. u 16:55h | Objavljeno u Našim krajem
Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu potpisao Ugovor za projekt "Građenje dijela ulice 5. studenog u Ludbregu". 
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU  uručilo je tako ugovore iz „Programa za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine“ Potpisivanju ugovora nazočio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU g. Šime Erlića. Program predstavlja podršku u unapređenju društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture u romskim zajednicama te se njime zagovara pristup promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije i održivog razvoja te participativnog pristupa dionika šire lokalne zajednice.
- Nedostatak komunalne infrastrukture, odnosno asfaltirane prometnice specifičan je problem dijela Ludbrega u kojem stanuje romska nacionalna manjina. Trenutno se na tom dijelu nalaze četiri nerazvrstane ceste čija je površina od mješavine zemljanog materijala koji ne zadovoljava suvremene zahtjeve prometa. Kroz uređenje i izgradnju navedenih cesta unaprijediti će se komunalna infrastruktura, smanjiti infrastrukturna nejednakost romske zajednice u odnosu na zajednicu u kojoj živi većinsko stanovništvo, te će se unaprijediti životni uvjeti i standard romske nacionalne manjine. Drago nam je što je Vlada RH prepoznala značaj ovog projekta – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.
Očekuje se da će projekt završiti do kraja ove godine. 
Prijave za ovaj Program bile su otvorene za jedinice lokalne samouprave koje prema Popisu stanovništva iz 2021. godine imaju više od 1 posto pripadnika romske nacionalne manjine pri  čemu taj postotak čini najmanje 30 stanovnika pripadnika romske nacionalne manjine koji žive u toj jedinici lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave ukoliko projekt provode prema prethodno navedenom kriteriju na području jedinice lokalne samouprave.
viber_slika_2023-09-21_12-36-46-543.jpg