POSLOVNA ZONA IVANEC Održan webinar za poduzetnike Foto: Grad Ivanec

POSLOVNA ZONA IVANEC Održan webinar za poduzetnike

vv | 19.7.2022. u 17:45h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu, 13. srpnja, zaposlenici poduzetničkog centra Poslovne zone Ivanec d.o.o., odnosno njezinog specijaliziranog odjela Projektnog ureda za EU fondove, za sve zainteresirane održali su webinar na temu aktualnih javnih poziva za poduzetnički sektor.

Nikola Turčin i Tamara Kljunić, za petnaestak sudionika, predstavili su sljedeće pozive Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, raspisane iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. – 2026.:

  • Bespovratne potpore za digitalizaciju
  • Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo

Pozivom „Bespovratne potpore za digitalizaciju“ osiguravaju se sredstva za uvođenje digitalnih rješenja u poslovanje kroz ulaganja u digitalne alate i opremu za uvođenje novog načina poslovanja poduzeća, odnosno novih ili značajno poboljšanih proizvodnih postupaka, načina isporuke usluga ili organizacijskih praksi, te jačanje digitalnih vještina. Prihvatljivi prijavitelji su mala i srednja poduzeća.

Ovaj poziv svojom je tematikom, usmjerenom na digitalizaciju poslovanja, vrlo aktualan te je izazvao velik interes među poduzetnicima.

Poziv „Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo“ usredotočen je na nova ulaganja u ekološki prihvatljive proizvodne procese i učinkovitost resursa u malim i srednjim poduzećima te privatnim srednje kapitaliziranim poduzećima, posebno iz energetski intenzivnih industrija, radi ostvarivanja ciljeva EU taksonomije: ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, održive uporabe prirodnih resursa, prijelaza na kružno gospodarstvo i sprečavanja i kontrole onečišćenja. Prihvatljivi prijavitelji na ovaj poziv su mala i srednja poduzeća te, kao svojevrsna novost u javnim pozivima, srednje kapitalizirana poduzeća (mid-caps), definirana kao ona koja imaju iznad 250 do maksimalno 3000 zaposlenika.

- Što se tiče ovog poziva, radi se o najvećem pozivu planiranom za poduzetnike, no postoje određene nejasnoće, a kao najveći problem nameće se ograničenje broja djelatnosti koje su prihvatljive za prijavu. U prethodnim najavama ovog poziva, kao prihvatljiv se navodio Sektor C – Prerađivačka industrija (NKD 2007), bez navođenja da neće biti prihvatljiv cijeli sektor, već samo određene djelatnosti. To je izazvalo ogorčenje dijela poduzetnika, i na lokalnoj i državnoj razini, koji su već proveli pripremne radnje potrebne za prijavu, da bi sada bili isključeni kao prihvatljiv prijavitelj. Sve je to rezultiralo pritužbama i pritiscima prema nadležnim tijelima, pa postoji mogućnost da će doći do izmjena javnog poziva u nekim dijelovima, o čemu će poduzetnici biti pravovremeno obaviješteni - priopćili su iz Grada Ivanca.

Oko javnog poziva za digitalizaciju nema takvih nejasnoća te se njegove izmjene ne očekuju.

Tijekom webinara sudionicima su pojašnjene propozicije natječaja i načini prijave te su pozvani da se obrate izravno Projektnom uredu ako su zainteresirani za prijavu, na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili brojeve telefon 042/645-435 ili 042/645-484.

S ovakvom praksom predstavljanja javnih poziva Poslovna zona će nastaviti i ubuduće, najavljuju iz Grada Ivanca.