Poruka građana: Vodovodi su ivanečki, građani su ih sami kopali i gradili ih!

VV | 4.3.2022. u 10:25h | Objavljeno u Našim krajem

Završnim sastancima sa stanovnicima mjesnih odbora Radovan, Lovrečan, Horvatsko i Ribić Breg gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim je zamjenikom Markom Friščićem u srijedu, 2. ožujka, završio s održavanjem zborova građana na cijelom administrativnom gradskom području.

U cilju informiranja građana o aktualnoj problematici vezanoj uz novu Uredbu Vlade RH o uslužnim područjima te odluku resornog ministra o dovozu otpada iz Grada Varaždina i 12 okolnih JLS-ova na gradsko odlagalište u Jerovec, a koje bi mogle rezultirati nemjerljivom štetom za sve građane i Grad, Batinić je u proteklom vremenu održao sastanke s mještanima svih 30 mjesnih odbora te ih i tom prilikom pozvao na potpisivanje peticije.

Glave skupa“!

Peticija se, inače, potpisuje na cijelom gradskom području i to na štandovima na gradskoj špici, na tržnici i kod Lidla, svaki dan kod ulaza u Gradsku vijećnicu, a aktivisti obilaze sva naselja i prikupljaju potpise građana.

Na potpisivanje peticije građane su pozvale sve političke liste i stranke koje djeluju u Gradskom vijeću Ivanec i to: Nezavisna lista M. Batinića, HDZ, SDP, NS-Reformisti, HNS/LD i HSU. Smatrajući da su odlukama državnih institucija grubo narušena prava i interesi svih građana i Grada, predstavnici svih opcija odlučili su staviti „glave skupa“ te zajednički nastupiti za svoj grad i njegove građane.

Svojim okupljanjem u Ivancu i potpisivanjem peticije, podršku su dali i čelnici općina Maruševec, Bednja, Klenovnik i Donja Voća – Mario Klapša, Damir Poljak, Mladen Blaško i Sanja Kočet. U Lepoglavi, koja je u javnom savjetovanju i formalno zahtijevala pripajanje svoga područja Varkomu, što je izazvalo masovan protest javnosti, potpisivanje peticije pokrenuli su oporbeni gradski vijećnici (HSS i nezavisni).

Jedan od većih zborova održan je u Ivancu. Ivančani, blago rečeno, nisu dobro primili direktive Vlade i ministra gospodarstva i zaštite okoliša pa na Zboru u Kinodvorani verbalno nisu štedjeli ni državne institucije a ni pojedine strukture u Varaždinu, smatrajući ih direktno odgovornima za situaciju u koju su doveli Ivanec i sve njegove građane.

Faktička nacionalizacija ivanečke imovine

Naglašavajući da su vodovodi ivanečki, da su sami građani kopali i gradili ih te da je svaka kuća za vodovode „davala od sebe“, naglasili su kako nitko nema pravo oduzeti građanima njihovu imovinu i tako provesti faktičku nacionalizaciju.

Izrazili su i revolt zbog činjenice da bi, u slučaju da Ivkom-vode budu pripojene Varkomu, i građani Grada Ivanca mogli biti dovedeni u poziciju da kroz politiku cijena potencijalno plaćaju troškove sudskih postupaka po pitanju varaždinskih bala (kojima je vlasnik Varkom), a koji su, po zadnjem izvješću neovisnog revizora, „teški“ oko 115 milijuna

Ocijenivši da je očito da je Varkom vrlo zainteresiran za ivanečki kapital, da su zakone institucije složile tako da njima odgovaraju, ogorčeni građani poručili da s ljudima koji tako nastupaju prema Ivancu i kolektivnoj ivanečkoj imovini ne treba nastupati fino i dobro, već da s njima treba razgovarati na njihov način.

Tko će nadoknaditi?

I u Radovanu i Lovrečanu vlada nezadovoljstvo odlukama državnih institucija. Posebno se to odnosi na vodovode, kaptaže, vodocrpilišta i drugu imovinu Ivkom-voda, koja je u iznosu od 58,5% vlasništvo svih građana, a za koju su građani pitali kako je moguće da država svojim aktom Gradu i njegovim građanima oduzima vlasništvo.

- Hoće li Varkom nadoknaditi Ivančanima godine rada i milijune kuna ulaganja u razvoj vodovodne infrastrukture na području grada? Osam-devet posto dionica u Varkomu za Grad nije nikakva naknada, tim više što znamo da s tako minimalnim paketom udjela ne bismo imali nikakav utjecaj u tvrtki - pitali su građani Radovana i Lovrečana.

Koji je interes Varkoma?

U kontekstu najava aktualnog direktora Varkoma Brune Istera da će građani priključeni na lokalne vodovode u Lepoglavi (koji se sada opskrbljuju vodom s Ivančice) u sušnim mjesecima dobivati vodu iz Varkomovih varaždinskih bunara, građani su pitali kakva je uopće financijska opravdanost dovlačenja vode iz 30 km udaljenih bunara kad u Ivancu postoji gravitacijski sustav (i dovoljno vode iz ivanečkih izvora na Ivančici iz kojih se može snabdijevati cijelo područje bivše Općine Ivanec i daleko šire).

Nastavno na postavljena pitanja, Batinić je izjavio kako, temeljem dosadašnjih, vrlo negativnih iskustava sa strukturama Varkoma te sa čelnicima Grada Varaždina, nema povjerenja u njih te da, ukoliko bi zaista i došlo do pripajanja, ne može garantirati čiju će vodu piti Ivančani.

Loša iskustva

To je dokumentirao i lošim iskustvom iz 2017. godine. Grad Ivanec je s tadašnjom Županijom i vodstvom Varkoma dogovorio da se na „bajpasu“ u Kaniži u Varkomov sustav pušta prvorazredna voda iz sustava Ivkom-voda.

Time je omogućeno da se vodom s Ivančice snabdijevaju ivanečka naselja Jerovec, Horvatsko i Ribić Breg, što je i bilo ispunjenje njihovih dugogodišnjih težnji. Cijena za Varkom bila je simbolična: 50 lipa/m3. Na žalost, to nije trajalo dugo. Odmah nakon izbora, kada je direktor Varkoma postao Željko Bunić, on im je ekspresno zatvorio ventil, a da ni Grad ni njegovi građani nikad za takav naprasni čin nisu dobili nikakvo obrazloženje ni obavijest. Od tada počinju i izražene pretenzije Varkoma na Ivkom vode i ivanečke vodovode.

Ivkom-vode su loše? Pa zašto je onda Varkom toliko zainteresiran za njih?

S obzirom na to da se i u javnosti od strane Varkoma i njemu bliskih krugova neprestano upućuju kritike na Ivkom-vode, pri čemu ga se naziva gubitašem, nesposobnim da vodi velike investicije, s dugoročno neodrživim poslovanjem itd. (iako mu trenutačne investicije u tijeku iznose više od 250 milijuna kuna), postavlja se pitanje: Pa ako je zaista ivanečko poduzeće tako loše, čemu onda takav interes Varkoma za preuzimanjem firme koja ništa ne valja?

- S obzirom na iskustvo s ljudima iz Varaždina, i po pitanju vode i po pitanju sastanka s gradonačelnikom N. Bosiljem i njegovim timom, ja im vjerovati ne mogu. Za problem bala ne mogu kriviti Bosilja, jer taj problem je dobio u nasljeđe, ali što se tiče dovoza otpada u Jerovec, prije negoli je išao đonom na Ivanec, mogao je pitati, doći i razgovarati - naglasio je Batinić.

Ivanec: Nema privatizacije vodovoda!

U Varaždinu je, kazao je, puno toga privatizirano (čak i parkovi), a bilo je i pokušaja privatizacije Varkoma.

- Što se tiče Grada Ivanca, kad su u pitanju egzistencijalne stvari kao što su voda, tu nema privatizacije. Ne možemo dopustiti da se voda privatizira! - poručio je Batinić.

Za problematiku dovoza smeća u njima susjedni Jerovec, a pogotovo za problem vodoopskrbe, posebno su zainteresirani mještani Ribić Brega i Horvatskog, Iako je riječ o ivanečkim naseljima, ona se opskrbljuju vodom iz Varkomova sustava i to je predmet dugogodišnjeg nezadovoljstva njihovih stanovnika. To više što se ova naselja na sustav Ivkom-voda mogu se priključiti već danas; za to postoje i tehničke pretpostavke i želja gradskog vodstva i Ivkom-voda, međutim, Varkom za to nije zainteresiran.

Batinić: Spremni smo razgovarati s Varkomom o prijenosu dioničkog udjela, ali…

- Stanovnici Horvatskog i Ribić Brega prvenstveno žele piti vodu s Ivanščice, a ne iz varaždinskih bunara i prihvatljiva nam je svaka opcija koja nam to može osigurati. Postoji li mogućnost da Grad Ivanec od Varkoma traži pripajanje ovog dijela grada na sustav Ivkom-voda, možda i u zamjenu za dionički udio koji Ivanec ima u Varkomu? - pitao je predsjednik Vijeća MO-a Horvatskog Goran Ribić.

- Sudeći po odgovoru koji je direktor Varkoma B. Ister uputio predsjedniku Gradskog vijeća Lepoglave, njihova prethodna obećanja da će svi stanovnici zapadnog dijela županije piti vodu s Ivančice vrlo su upitna. Jedino Ivkom-vode to mogu garantirati. Grad Ivanec i Ivkom-vode su u javnom savjetovanju tražili da se Horvatsko, Ribić Breg i Jerovec uključe u uslužno područje Ivkom-voda i spremni smo za taj ustupak razgovarati s Varkomom o raspodjeli dionica u društvu, no odluka Vlade naš zahtjev negira - izjavio je Batinić.

Naglasio je da Grad ne odustaje od borbe za očuvanje svoga vlasništva te da u suradnji s još 24 grada i općine širom Hrvatske koji su se pobunili protiv Vladine Uredbe o uslužnim područjima, nastavlja bitku na Ustavnom sudu RH.

zbor_gradjana1-ivanec-010322.jpg

skriljevec5-zbor_gradjana-280222.jpg

peticija7-260222.jpg

peticija5-260222.jpg

horvatsko-zbor_gradjana-020322.jpg