U Kamenici položen kamen temeljac za novi društveno-vatrogasni dom

tb/vv | 23.3.2023. u 13:59h | Objavljeno u Našim krajem

Plaganje kamena temeljca i povelje na izgradnji novog društveno-vatrogasnog doma u Kamenici upriličeno je u četvrtak, 23. ožujka. Na svečanosti su bili gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predsjednik DVD-a Kamenica  i predsjednik MO Kamenica Zorislav Rodek, a velečasni Rafael Mikec, župnik Župe sv. Bartola ap. Kamenica, posvetio je gradilište.

Predsjednik DVD-a Kamenica i predsjednik Mjesnog odbora Kamenica Zorislav Rodek izjavio je da se Društveno-vatrogasni dom gradi na mjestu na kojem je bio Zadružni dom kojeg su zbog dotrajalosti morali srušiti.

viber_image_2023-03-23_13-49-28-576.jpg

- Mnogi nas pitaju zašto u tako malom mjestu kao što je Kamenica treba biti tako veliki društveno-vatrogasni dom, a mi im odgovaramo da imamo viziju kako treba izgledati jedno malo seosko mjesto u kojem želimo da mladi ostanu i da se u  druge obitelji vrate u Kamenicu. Kamenica ima svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, prvi put se spominje 1304. godine. U Kamenici je osnovana jedna od prvih osnovnih škola na SZ Hrvatske. Ovaj dom neće samo koristiti mještani Kamenice, nego i mještani okolnih mjesta koji gravitiraju prema Kamenici – rekao je Rodek.

U Domu će biti prostorije koje će se koristiti za društveni, kulturni i ostali život, bit će tu i prostorije za udruge, ali i za liječnika, a vatrogasci će napokon dobiti vatrogasni dom u kojem mogu držati vozila i ostalu vatrogasnu opremu.

- Ovo ne bismo mogli ostavriti da nemamo punu podršku gradonačelnika Marijana Škvarića - poručio je Rodek.

Škvarić je istaknuo kako svaki dio Grada Lepoglave zaslužuje pozornost i poštovanje te da, prije svega, sve što ljudi žele on kao gradonačelnik, ali i Gradsko vijeće, taj dio želja i snova i realiziraju. Podjsaetio je kako je Kamenica najstarije naselje u tom kraju, starije i od Lepoglave koje je s vremenom izgubilo na važnosti, dodajući kako je na današnjim generacijama da tu važnost vrate na mjesto koje svi zaslužuju.

viber_image_2023-03-23_13-49-29-573.jpg

- Kada govorimo o naseljima, uvijek govorimo o tome da su vatrogasni i društveni domovi okupljališta na kojima svi mještani zajedno mogu ispoljiti zahtjeve, potrebe i sadržaje koji njima trebaju. Naravno treba imati i one sadržaje gdje će mnogi, a vjerujem i naši dragi prijatelji i gosti koji će dolaziti u ovaj kraj, imati prostor gdje mogu čuti informacije o ovim prekrasnim sadržajima, o povijesti i ono što je bitno - moramo gledati u budućnost. To znači da si moramo stvarati nove ciljeve, ostvariti nove vizije i to moramo svi zajedno, ali određeni preduvjeti moraju postojati – rekao je Škvarić.

U izgradnju Vatrogasnog doma u Kamenici krenulo se na zahtjev mještana, mjesnog odbora i vatrogasnog društva, Grad Lepoglava pokrenuo je izradu projektne dokumentacije, dobivene su sve suglasnosti i s izgradnjom se konačno i krenulo. Ukupna vrijednost investicije je oko 5,5 milijuna kuna, 750 kvadrata, a ovo je prva faza koja vrijedi oko 100 tisuća eura.

- Kako se kaže, izašli smo iz temelja, došli pod prvu deku, a vjerujem da ćemo u narednim godinama koristiti sredstva, ne samo iz gradskog proračuna, nego i iz fondova Europske unije za što Grad Lepoglava ima znanja, sposobnosti i volju, čime ćemo završiti ovaj objekt. Našim budućim generacijama želimo ostaviti novi sadržaj i vjerujem da će mladi dati dušu ovom objektu i potencijale pametno iskoristiti – rekao je Škvarić.

Uz kamen temeljac, u temelje objekta ugrađena je i povelja koju će, vjeruje gradonačelnik Škvarić, za nekih 50 do 100 godina kada će graditi nešto novo, netko i pročitati.

viber_image_2023-03-23_13-53-01-656.jpg

viber_image_2023-03-23_13-49-31-647.jpg

viber_image_2023-03-23_13-49-32-002.jpg

11.jpg

viber_image_2023-03-23_13-48-43-878.jpg

viber_image_2023-03-23_13-48-44-039.jpg

viber_image_2023-03-23_13-48-44-199.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci