Pojava plina u objektu Područne OŠ u Nedeljancu - uspješno odrađena vježba zaštite i spašavanja

Varaždinske vijesti | 23.6.2021. u 15:11h | Objavljeno u Našim krajem

U Područnoj osnovnoj školi u Nedeljancu održana je vježba zaštite i spašavanja.

Po uočavanju „plina“ u kuhinji škole u 10,41 sati, domar-kuhar zvonom je dao znak opasnosti. Domar - kuhar je prema protokolu o izvanrednim situacijama isključio dovod plina na glavnom plinskom ventilu i dovod električne energije na glavnom elektro ormariću te obavijestio dežurnu službu distributera plina „Termoplin“ Varaždin i Civilnu zaštitu, žurni broj za krizna stanja 112.

Nastavnici su vrlo brzo izveli prisutne učenike na južno dvorište izvan zone opasnosti od eventualnih povreda i od požara. Evakuacija je izvedena uredno i bez vidnih zakova panike.

Centar za zaštitu i spašavanje, je preko mreže 192 UZBUNA telefonski pozivao članove operativne postrojbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedeljanec – Prekno da izvide i spriječe opasnost od požara ili trovanja plinom.

Tri člana operativne postrojbe se okupljaju u spremištu Društva i krenuli su u 10,50 sati na u mjesto opasnosti u Područnoj osnovnoj školi Nedeljanec, u Varaždinskoj ulici 108.

Dolaskom na mjesto dojave po naredbi zapovjednika vježbe Davora Presečki dvojica vatrogasaca ulaze na izviđanje u objekt opremljeni dišnim uređajima i brzim mlazom.

Pregledavaju prostorije i kontroliraju da li su svi učenici, nastavnici i zaposlenici napustili prostorije. Zapovjednik vježbe utvrđuje da su sve prostorije ispražnjene i da nema povrijeđenih osoba.

Dežurna služba distributera plina „Termoplin“ Varaždin pregledala je plinsku instalaciju u objektu Područne osnovne škole Nedeljanec te je utvrđeno propuštanje plina na plinskom štednjaku.

Nakon što su ispravili manji kvar na plinskom štednjaku u kuhinji, dodatnim ispitivanjem utvrđena je potpuna ispravnost instalacije i uređaja te su pušteni u pogon.

Zapovjednik vježbe konstatira da ne postoji daljnja opasnost od požara ili trovanja plinom te navalno vozilo i prisutne operativne vatrogasce priprema za povratak u spremište. Ovime je završen operativni scenarij gašenja požara i evakuacije učenika, nastavnika i osoblja.

Prelazi se na školsko igralište gdje okupljenim učenicima, nastavnicima i osoblju o opasnostima od požara govorio zapovjednik vježbe, koji je ujedno i najavio demonstraciju gašenja početnog požara.

Prikazano gašenje požara izazvalo je oduševljenje prisutnih, a okupljeni učenici su mogli uz asistenciju vatrogasaca isprobati gađanje mete brzim mlazom. Zapovjednik vježbe upoznao je prisutne učenike, nastavnike i zaposlenike sa vatrogasnom opremom koju posjeduje Dobrovoljno vatrogasno društvo Nedeljanec – Prekno.

Veliku radost su izazvale zaštitne kacige koje su učenici nosili sa naročitim ponosom i mali navalni mlaz kojim su samostalno gasili „požar“.

Cijeli tijek vježbe pratili su osim učenika, nastavnika i osoblja škole i ravnatelj Osnovne škole Vidovec Predrag Mašić.