Počinju radovi na energetskoj obnovi Vatrogasnog doma u Bednji; uštede grijanja veće od 70%

M.G.A./Varaždinske vijesti | 5.5.2019. u 20:01h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Vatrogasnog doma u Bednji jučer je održana uvodna konferencija o projektu predstojeće energetske obnove zgrade DVD-a Bednja. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici svih dobrovoljnih vatrogasnih društava i ostalih civilnih udruga koje djeluju na području Općine te predstavnici političkog života koji Općini pružaju potporu u realizaciji brojnih projekata komunalnog, prometnog i društvenog karaktera.

Radovi na energetskoj obnovi sufinanciraju se iz EU fonda za regionalni razvoj – Operativni program Konkurentnost i kohezija – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Riječ je o natječaju koji je u siječnju prošle godine raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja putem Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, a na koji je projekt uspješno prijavila Općina Bednja u suradnji s agencijom AZRA.

bab26a3a7419b097db556c2ff9a121b9.jpeg

Uz uređenje objekta, jedan od najvećih benefita projekta bit će veliko smanjenje potrošnje energenata. Prema stručnim procjenama troškovi grijanja trebali bi se smanjiti za više od 70%.

Prema onome što se moglo čuti na konferenciji, Vatrogasni dom u Bednji izgrađen je 1963. godine i otada nije obnavljan. Bruto površina građevine iznosi 491,87 četvornih metara, a sastoji se od dvorane, hodnika, kuhinje, sanitarnog čvora, tornja, 3 spremišta i 3 garaže, potom stubišta koje povezuje prizemlje s katom, te dvorane za sastanke, ureda, spremišta i hodnika na katu. Prostorije Doma koristi 40 aktivnih članova DVD-a Bednja i lokalno stanovništvo za društvene potrebe.

unnamed.jpg

Nakon provedenog postupka javne nabave utvrđena je vrijednost projekta od 1,14 milijuna kuna, dok ukupni prihvatljivi troškovi iznose 1,04 milijuna kuna. Sredstva dodjeljena iz EU fonda za regionalni razvoj iznose 600.088 kuna te Općina Bednja sufinancira preostalih 47,27 posto tj. oko 538.000 kuna.

Načelnik Općine Bednja Damir Poljak u međuvremenu je potpisao ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi s tvrtkom Enigma iz Lepoglave, koja je u provedenom postupku javne nabave bila najpovoljniji ponuditelj. Ugovoreni radovi vrijedni su nešto više od milijun kuna, a obuhvaćaju izvođenje arhitektonsko-građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova.

unnamed_5.jpg

- Projekt traje 25 mjeseci tj. planirani rok za završetak svih radova je prosinac ove godine. Planiranim radovima izvest će se povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, kosog i ravnog krova te tavana, zamijenit će se vanjska stolarija i ugradit će se plinski kondenzacijski kotao sa spremnikom. Također će se ugraditi novi radijatori s termostatskim ventilima i toplinski solarni kolektori te će se postojeća rasvjeta zamijeniti LED sijalicama. Svrha projekta je smanjenje potrošnje energije u zgradi Vatrogasnog doma i podizanje svijesti o učinkovitom korištenju energije, a time će se dobiti i bolji uvjeti boravka u zgradi. Provedbom energetske obnove planira se ušteda toplinske energije za grijanje od 72,82 % i ušteda primarne toplinske energije od 66,35 % - rečeno je na jučerašnjoj prezentaciji u Bednji.

unnamed_3.jpg