PETRIJANEC Uskoro obnova zgrade "Stare škole": "Naše kulturno dobro zaštitit ćemo od daljenjeg propadanja"

IHR/Varaždinske vijesti | 15.12.2021. u 17:04h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Dopuste li vremenski uvjeti, krajem veljače iduće godine započet će energetska obnova zgrade "Stare škole" u Petrijancu, najveća obnova kulturnih dobara na području ove općine. U Društvenom domu u Petrijancu danas je potpisan ugovor Općine Petrijanec s izvođačem radova, građevinskom tvrtkom Kontura iz Varaždina.

- Zgrada "Stare škole" je nepokretno kulturno dobro te je upisana u Registar kulturnih dobara RH. Nakon što smo ishodili uporabnu dozvolu, zgradu smo još u studenom 2020. godine prijavili za energetsku obnovu kulturnih dobara na natječaj Fonda za zaštitu okoliša te nam je odobreno milijun kuna. Projekt je bilo važno pripremiti što bolje i prijaviti ga odmah u prvim sekundama kako bismo uopće prošli na natječaju i izuzetno mi je drago što smo u tome uspjeli. Odoboreno je samo 11 projekata u cijeloj Hrvatskoj i naš projekt je na toj listi peti - zadovoljan je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

DSC_0455.jpg

Projekt obuhvaća izvođenje svih građevinsko-obrtničkih radova na zgradi "Stare škole" čija je izgradnja počela još 1867. godine, a završena godinu dana kasnije.

- Od tada do danas nije bilo značajnih ulaganja. Zgrada "Stare škole" ima podrum i još tri etaže, što je obuhvaćeno ovom obnovom. Uz vanjsku ovojnicu fasade, naravno, uz stručni projektantski nadzor i nadzor konzervatora, zgradu ćemo izolirati te će se izvestii nove električne, vodovodne i strojarske instalacije te kanalizacija - rekao je načelnik Posavec i dodao kako je vrijednost radova 4,04 milijuna kuna.

- Javnu nabavu smo morali dva puta raspisivati zato što smo prvi puta dobili izrazito visoke cijene. Najjeftinija ponuda je bila ona od 6,3 milijuna kuna, što nam je bilo neprihvatljivo. Na drugu javnu nabavu stigla je ponuda koja nas je zadovoljila i tako je posao dobila tvrtka Kontura. Radovi će početi čim završi zimska sezona, krajem veljače iduće godine i mislim da ćemo kroz 21 mjeseci, koliko nam je i rok za izvođenje radova, uspjeti ovu zgradu u potpunosti energetski obnoviti i ono što je još važnije, zaštititi je od daljnjeg propadanja - rekao je načelnik Općine Petrijanec, koji očekuje i dodatno sufinanciranje obnove od strane Ministarstva kulture, kojem su također prijavili projekt.

DSC_0421.jpg

Nakon obnove "Stare škole" u nju bi se trebala preseliti općinska uprava.

- Ono što je važno napomenuti je da namjenu za ovu zgradu ne možemo sami određivati, već u dogovoru s Ministarstvom kulture i konzervatora. Mislim da ćemo vratiti našu Općinu ponovno na ovaj trg, a zgradu u kojoj je trenutno smještena općinska uprava prenamjenit ćemo najvjerojatnije u poduzetnički inkubator - najavio je Posavec.

Označeno u