PETRIJANEC Postavljeni novi spremnici za sortiranje otpada, nove kante stižu i u školu te vrtić Foto: Općina Petrijanec

PETRIJANEC Postavljeni novi spremnici za sortiranje otpada, nove kante stižu i u školu te vrtić

Varaždinske vijesti | 21.8.2022. u 13:06h | Objavljeno u Našim krajem

Mještanima općine Petrijanec, nakon što su podijeljene žute kante za prikupljanje plastike, podijeljeni su i komposteri te su nabavljeni kontejneri za tekstil i obuću te kante za razvrstavanje otpada po parkovima, trgovima i dječjim igralištima (papir, staklo, plastika).

Usto, na početku nove školske godine školarce u OŠ Petrijanec, područnim školama i vrtiću očekuju i nove kante za sortiranje otpada po učionicama i na hodnicima u obliku malih životinja.

Prvi se projekt odnosio na nabavu 894 žutih kanti za plastiku uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 85%, dok je Općina kante sufinancirala s 15%. Nabavku kanti provodio je Fond, a Općina je kante podijelila u suradnji s davateljem javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, Čistoćom Varaždin d.o.o.

Općina Petrijanec nastavila je s projektima zaštite okoliša pa je tako prijavila i drugi projekt vezan uz razvrstavanje otpada, a u cilju zaštite okoliša. Taj se projekt odnosi na prikupljanje otpada na javnim površinama i na podjelu kompostera za kompostiranje biootpada te su postavljeni kontejneri zapremnine 350 l za tekstil i obuću, a škola i vrtić također će dobiti svoje prigodne kante za razvrstavanje otpada.

- Moram napomenuti da smo mještanima omogućili i odlaganje opasnog otpada i mobilno reciklažno dvorište koje se nalazi svake četvrte srijede, četvrtka i petka na lokacijama koje su dostupne na linku: https://moja.cistoca-vz.hr/Public/PublicSchedule, ili pak na poleđini računa Čistoće Varaždin te na mrežnim stranicama Općine Petrijanec - napomenuo je načelnik općine Petrijanec Željko Posavec.

Dodao je da je Općina Petrijanec omogućila i dva kontenjera tzv. zvona za prikupljanje stakla koja se nalaze u dvorištu Općine Petrijanec (Vladimira Nazora 157, Petrijanec). U dvorištu Općine Petrijanec mještani mogu besplatno zbrinuti i glomazni otpad, a odvoz glomaznog otpada po pozivu može se ostvariti i kontaktiranjem Čistoće Varaždin d.o.o.

- Povratne informacije s terena jako su dobre, koliko čujemo mještani su iznimno zadovoljni. Zadovoljni će biti i učenici iz naše osnovne škole, područnih objekta škole i vrtića u kojima su postavljeni spremnici dizajnirani na način da djeca odlažu otpad kroz usta životinja što će njima biti iznimno interesantno. Očekujemo da će se pozitivno odraziti na prikupljanje otpada u općini, posebno na razvrstavanje otpada kao i na smanjenje količine miješanog komunalnog otpada ali jednako tako da će pozitivno utjecati i na stjecanje navika među mještanima. Imali smo problema s odvozom tekstila gdje su jednostavno vreće tekstila nestajale preko noći, a prije dolaska ovlaštene tvrtke za prikupljanje i sada smo i taj problem riješili. Taj natječaj primjer je odlične suradnje jedinica lokalne samouprave i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zajedničkim trudom i sredstvima osiguravamo ljepši i kvalitetniji život našim mještanima.” – rekao je načelnik Posavec.

Ukupna vrijednost ovog projekta, nabavke 70-ak kompostera za mještane, 15 komada (3 seta) metalnih kanti zapremnine 75 l za razvrstavanje papira, plastike i stakla, 10 kontejnera zapremnine 350 l za tekstil i obuću te 4 kompleta po 3 seta za razvrstavanje smeća u školama i vrtićima je 324.050,00 kn s PDV-om, a Fond za zaštitu okoliša je sufinancirao 40% od tog iznosa, odnosno 129.620,00 kn s PDV-om.

Spomenimo da je Općina Petrijanec prijavila još dva projekta na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - jedan se odnosi na sanaciju divljih odlagališta smeća oko naselja Donje Vratno – Dio (sufinanciranje 100%), dok se drugi odnosi na razne edukacije vezanih uz sortiranje i prikupljanje smeća.

Popis lokacija za besplatno odlaganje tekstila i odjeće:

petrijanec_tekstil_19082022.jpg

Popis lokacija postavljenih kanti za papir, plastiku i staklo po javnim površinama:

petrijanec_papir_plastika_19082022.jpg

petrijanec_Druzbinec-Klub-19082022.jpg

petrijanec_19082022.jpg

petrijanec_Set-kanti-19082022.jpg

petrijanec_Petrijanec-Orac-19082022.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci