PETRIJANEC Održana završna konferencija projekta Zaželi s nadom da će se projekt nastaviti

IHR/Varaždinske vijesti | 27.1.2022. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

- Odlazila sam u kupovinu, donosila ijekove i pomagala u obavljanju kućanskih poslova. Mnogi od njih su jedva čekali da dođem, da malo porazgovaraju sa mnom, zvali su me nerođenom kćeri. Drago mi je da sam nekom mogla pomoći na ovaj način, a i oni meni su na neki način pomogli - rekla je Darinka Čehok, jedna od 11 gerontodomaćica koje su sudjelovale u projektu Zaželi na području Općine Petrijanec. 

Danas je u toj općini održana završna konferencija projekta tijekom kojeg su gerontodomaćice obilazile samačka domaćinstva i osobe starije životne dobi, od kojih su neki i imali određene oblike invaliditeta, te pomagale korisnicima u obavljanju svakodnevnih poslova.

- Prve smo dvije godine s nositeljem, Općinom Petrijanec, provodili projekt Zaželi – Pomoć u kući za starije osobe, vrijedan oko 2,2 milijuna kuna, a nakon toga smo nastavili isti projekt s Udrugom umirovljenika Općine Petrijanec vrijednosti 925.800 kuna. Naše gerontodomaćice, koje su se kroz ovaj projekt zaposlile, brinule su o 79 korisnika, a u vrijeme lockdowna, njihov broj je bio i 90 - rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec koji je izrazio žaljenje što se projekt neće nastaviti i dalje, s obzirom na sve veće potrebe korisnika na terenu. 

- To nažalost ne ovisi o nama, javni poziv je zatvoren. Apeliram na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da se nastavi s provođenjem ovog hvale vrijednog projekta i dalje - rekao je Posavec. 

Nadu da će se projekt nastaviti i idućih godina izrazila je i predstojnica Zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin Branka Šaško. 

- Riječ je o hvalevrijednom projektu koji ima dvije važne komponente, socijalnu i humanitarnu. Zavod se uključio u projekt informiranjem žena, oglašavanjem javnog poziva, posredovanjem pri zapošljavanju i osiguranju vidljivosti, a sam projekt financiran je novcem iz EU. Nadam se da će se nastaviti jer tijekom provedbe mnogo je žena, barem nakratko, pronašlo izvor prihoda - rekla je Šaško i podsjetila kako je projekt Zaželi pokrenut 2016. godine, kada je nositelj bio Zavod, da bi se kasnije proširio na općine i gradove u cijeloj Hrvatskoj.

Označeno u
Galerija slika