Osnovne informacije o prijevremenim izborima za članove Gradskog vijeća Grada Varaždina Foto: K

Osnovne informacije o prijevremenim izborima za članove Gradskog vijeća Grada Varaždina

Varaždinske vijesti | 22.3.2023. u 13:34h | Objavljeno u Aktualno

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 9. ožujka 2023. raspisani su prijevremeni izbori za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Prijevremeni izbori će se održati u nedjelju, 16. travnja 2023.

Pozivaju se birači koji imaju aktivno i pasivno biračko pravo na prijevremenim izborima da na vrijeme provjere jesu li upisani u registar birača te da provjere točnost podataka u registru birača.

Birači mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača putem poveznice Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Zahtjevi za dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača mogu se podnositi do srijede 5. travnja 2023. godine u Upravnom odjelu za opću upravu Varaždinske županije - Vodotoranj, S. Vraza 4 (V. kat).

O zakonitoj pripremi i provedbi prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Varaždina izravno brine Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina, sa sjedištem u Varaždinu, Franjevački trg 5, tel. 042/402-536, e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U Priopćenju Gradskog izbornog povjerenstva od 16. ožujka 2023. Godine, objavljeno na web stranici Grada Varaždina (link: https://varazdin.hr/upload/2023/03/priopcenje_gip-a_-_izborne_radnje_64141a185f1ff.pdf) navodi se da su Obvezatne upute DIP-a objavljene na mrežnoj stranici www.izbori.hr .

Obrasci za postupak kandidiranja na prijevremenim izborima mogu se, počevši od 17. ožujka 2023., preuzeti s navedene mrežne stranice DIP-a.

Od 17. do 30. ožujka 2023. birači, kao ovlašteni predlagatelji kandidacijske liste grupe birača, mogu prikupljati potpise za predlaganje kandidacijske liste za izbor članova Gradskog vijeća, a dužni su prikupiti najmanje 600 potpisa.

Od 17. do 30. ožujka 2023. ovjeravat će se očitovanja o prihvaćanju kandidature svakog kandidata na listi. Očitovanje o prihvaćanju kandidature svakog kandidata na listi može se ovjeriti kod javnog bilježnika ili kod Gradskog izbornog povjerenstva prema rasporedu dežurstva objavljenog na mrežnoj stranici: https://varazdin.hr/prijevremeni-izbori-izbor-clanova-gradskog-vijeca-2023/).

Prijedlozi kandidacijskih lista na prijevremenim izborima moraju prispjeti nadležnom Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Varaždina najkasnije u roku od 14 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju prijevremenih izbora, dakle najkasnije do 30. ožujka 2023. do 24:00 sata.

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina sastavit će te u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Grada objaviti sve pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirnu listu za prijevremene izbore i to u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, dakle do 1. travnja 2023. do 24:00 sata.

Od dana objave zbirne liste, započinje izborna promidžba za sve izborne sudionike - podnositelje kandidacijskih listi i traje zaključno do 24 sata prije dana održavanja izbora, dakle do 14. travnja 2023. do 24:00 sata.

Ostale detaljne i potpune obavijesti vezane uz provedbu prijevremenih izbora objavljuju se na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr .

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci