Osmislili projekt koji promovira zdravlje i kvalitetu života u općinama Bednje i Vinice te šire

| 23.8.2023. u 10:43h | Objavljeno u Našim krajem

Dok se u mnogim sredinama uglavnom prelazi preko činjenica da su bolesti krvožilnog sustava danas glavni uzrok smrti, a dijabetes među glavnim uzročnicima, dok pretilost predstavlja sve veći problem zbog prehrane i sve manje kretanja, tako nije u Općinama Bednja i Vinica. I tim su se općinama, kao jedinim u Varaždinskoj županiji, ozbiljno zamislili nad ovim podacima te se zapitali što mogu učiniti, a rezultata toga je projekt “Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa u općinama Bednja i Vinica”, koji je pokazao kako je mnogima itekako stalo do zdravlja, odnosno prevencije bolesti, samo trebaju odgovarajući poticaj.

Jedine iz Varaždinske županije

- Kod 48 posto preminulih u našim općinama, prema statističkim podacima iz 2017., uzrok su bolesti krvožilnog sustava, a dijabetes je među prvih deset uzročnika smrtnosti. Tako nije samo u našim općinama, nego i drugim. Osim toga, ove bolesti, kao i pretilnost, utječu na smanjenje kvalitete života našeg stanovništva, pad njihove radne produktivnosti te opterećenje zdravstvenog sustava i povećanje troškova liječenja. Stoga smo uz pomoć zdravstvenih stručnjaka krenuli u osmišljavanje preventivnog programa s ciljem promicanja zdravih navika života i jačanja svijesti stanovništva u našim općinama o potrebi prevencije bolesti krvožilnog sustava, pretilnosti i dijabetesa. Upravo zahvaljujući tim predavanjima, mnogi nazočni su shvatili da o njihovom stilu života i prehrane ovisi kvaliteta života, ukazuje dr. sc. Damir Poljak, načelnik Općine Bednja, koja je korisnik, a projektni partneri su Općina Vinica, HCK GD Ivanec i HCK GD Varaždin.

vinica_projekt_zdravlje__9.jpg

Program, odnosno projekt, koji se sada privodi završetku nakon 18 mjeseci provedbe, prijavljen je u studenom 2020. na poziv “Promocija zdravlja i prevencija bolesti - faza 2”, koji je objavljen mjesec dana ranije. Ministarstvo zdravstva početkom ožujka 2022. godine donijelo je prvu Odluku o financiranju, koja je uključivala i projekt dviju općina, koje su se jedine javile iz Varaždinske županije, dok je ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava potpisan 21. ožujka prošle godine.

- Ukupna vrijednost projekta iznosi skoro 50 tisuća eura, točnije 349.658 kuna, i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda, ukazuje dr. sc. vinički načelnik Branimir Štimec, govoreći o projektu koji je samo jedan o brojnih na području Općine Vinica u kojoj se trenutno izvode projekti vrijedni 250 milijuna kuna, a neki su još u pripremi.

Radionice, biciklijade, nordijsko hodanje...

U sklopu projekta provedeno je niz aktivnosti. Kako bi se stanovnike općina Vinica i Bednja upozorilo na bolesti krvožilnog sustava, odnosno dijabetes, održana je u svakoj općinipo jedna radionica te po jedno predavanje o čimbenicima pretilnosti.

vinica_projekt_zdravlje_0.jpg

- Posebno nas se dojmila posjećenost radionicama pripreme zdravog doručka i slastica u našim općinama, kao i predavanjima o čimbenicima pretilosti kod predškolaca i osnovnoškolca. Imali smo i tri radionice o zdravoj i pravilnoj prehrani za predškolce i osnovnoškolce, zatim biciklijade za djecu i mlade u svakoj općini, a za starije dvije radionice nordijskog hodanja, ukazuje Štimec.

Osim toga, kako dodaje, izrađene su i edukativne slikovnice za djecu na temu dječje pretilosti te pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, zatim brošure radi promocije zdravlja, zdrave prehrane i rekreacije te leci na temu bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa, a o potonjem su snimljene i emitirane edukativne televizijske emisije. Uz sve to, nabavljena je i zaštitna medicinska sredstva za suzbijanje širenja zaraze COVID -19 virusom.

- Rezultat projekta povećana je svijest stanovništva naših općina o važnosti prevencije bolesti krvožilnog sustava, pretilnosti i dijabetesa, a vjerujem da su barem neki usvojili i zdrave životne navike, posebno djeca i mladi, kojima itekako treba zdrav i aktivan životni stil, budući da danas u škole dolaze autobusima, dok su nekada išli pješke, veli vinički načelnik, naglašavajući da se u projektne aktivnosti uključilo više od tisuću stanovnika, kako mladi, tako i stariji.

vinica_projekt_zdravlje__10.jpg

vinica_projekt_zdravlje_h.jpg