Općinsko vijeće Vidovec: Poljoprivrednici nestrpljivo čekaju državno zemljište kod Barutane Foto: Ivana Dreven

Općinsko vijeće Vidovec: Poljoprivrednici nestrpljivo čekaju državno zemljište kod Barutane

| 19.6.2018. u 07:39h | Objavljeno u Našim krajem

Jučerašnja sjednica Općinskog vijeća općine Vidovec započela je verifikacijom mandata i svečanom prisegom novog vijećnika Krunoslava Bistrovića. On je odlukom općinskih organizacija HDZ-a i HSU-a, na čijoj su zajedničkoj listi sudjelovali na izborima prošle godine, zamijenio vijećnicu Dubravku Rog koja je iz osobnih razloga podnijela zahtjev za mirovanje mandata.

vidovec_opcinsko_vijece_lipanj_2018_1.jpg

Među ostalim, na sjednici je za ravnateljicu Dječjeg vrtića "Škrinjica" imenovana Slavica Koščak, koja se i jedina prijavila na natječaj. Najviše rasprave izazvali su pak godišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za 2017. te prijedlog izmjena i dopuna proračuna za 2018. godinu. Povuklo se tako i pitanje proračunskog minusa, koji je s nešto više od 300.000 kuna manjka u prošloj godini, s manjkom prenesenim iz prethodnih godina ukupno iznosio 2,6 milijuna kuna.

- Nakon velikog minusa prošle godine, mogu reći da smo ga s 31. svibnja ove godine praktički prepolovili štednjom, dobrim gospodarenjem, ali i novim Zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave kojim su nam se prihodi povećali. Očekujem da ćemo dobrim gospodarenjem do kraja godine doći "na nulu", ali pritom svi proračunski korisnici moraju biti svjesni da ne mogu očekivati povećanje svojih budžeta. Prvo moramo staviti općinu "na noge", s obzirom da nas čekaju investicije kao što je izgradnja vrtića vrijednosti gotovo 12 milijuna kuna, a 4,5 milijuna kuna moramo izdvojiti za kanalizaciju, i to su nam glavni prioriteti - istaknuo je općinski načelnik Bruno Hranić uz napomenu da minus sada iznosi oko 1,8 milijuna kuna.

vidovec_opcinsko_vijece_lipanj_2018_3.jpg

Proračun za 2018. je rebalansom s 12,8 mil. kuna povećan na 13 mil. kuna.

- Rebalans proračuna za ovu godinu bio je više "kozmetički", iznosi oko 200.000 kuna, a pravi rebalans očekujemo negdje u listopadu kad će se vidjeti koliko ćemo uprihodovati. Dobro pazimo na novce, tako da uz minus i nekih 600.000 kuna na računu podmirujemo obveze više-manje u roku. Tako kreće i druga faza etno-kuće, postavljena je stolarija, što smo isplatili vlastitim sredstvima, jer još nisu došla sredstva koja nam je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 300.000 kuna - rekao je Hranić.

Oporbene vijećnike zanimalo je zašto su rebalansom maknuta sredstva koja su bila predviđena za izradu projektne dokumentacije za Gospodarsku zonu Vidovec, tzv. Barutanu te što će biti s tim projektom.

vidovec_opcinsko_vijece_lipanj_2018_2.jpg

- Čekamo da napokon zaživi novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, kako bi se neperspektivna državna imovina dodijelila jedinicama lokalne samouprave. Dokumentaciju za poslovnu zonu, "Barutanu", smo počeli pripremati, tamo već i djeluje poljoprivredna zadruga, no kočilo nas upravo pitanje vlasništva zemljišta. Vjerujem da će novi zakon to ubrzati i da će tada krenuti stvaranje velikog skladišno-distributivnog poljoprivrednog centra. Zadruga pritom ima i veće planove što se tiče širenja i stvaranja finalnih proizvoda, poput kiseljare Varaždinskog zelja. Zadruga je već uložila puno svojih, kreditnih sredstava i imaju daljnje planove, te sam već o tome razgovarao sa županom i ministrom kako bismo im dali to zemljište na raspolaganje, jer se ne mogu prijavljivati na natječaje prije nego se srede imovinsko-pravni odnosi - napomenuo je Hranić.