Općini Trnovec Bartolovečki ponovo petica za proračunsku transparentnost

Varaždinske vijesti | 6.7.2021. u 21:02h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Trnovec Bartolovečki ponovo je među „odlikašima“ što se tiče proračunske transparentnosti. Naime, Institut za javne financije objavio je analizu proračunske transparentnosti županija, gradova i općina za razdoblje od studenog 2020. do travnja 2021. godine, a Općina Trnovec Bartolovečki je među 16 općina u Varaždinskoj županiji koje su ocijenjene najvišom ocjenom, peticom.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije, ističu iz Instituta. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. To su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020.; prijedlog proračuna za 2021.; izglasani proračun za 2021. i proračunski vodič za građane za 2021.

– Ova ocjena je samo jedan od pokazatelja transparentnosti, a na lokalnoj samoupravi je zadatak što više informirati građane kako se troše proračunska sredstva. Kontrolnim mehanizmom dolazimo do dvosmjerne komunikacije, te se na taj način povećava i povjerenje građana – naglasila je načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković.

Dodajmo da su iz Instituta za javne financije istaknuli da je u sedam ciklusa istraživanja prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu.

Označeno u