Općini Trnovec Bartolovečki ponovo čista petica za transparentnost Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Općini Trnovec Bartolovečki ponovo čista petica za transparentnost

Varaždinske vijesti | 5.7.2019. u 15:30h | Objavljeno u Našim krajem

Institut za javne financije objavio je novu analizu transparentnosti proračuna lokalnih jedinica za razdoblje od studenog 2018. do ožujka 2019. godine. Među općinama „odlikašima“ je i Trnovec Bartolovečki, uz njih još 12 u Varaždinskoj županiji.

U izvješću Instituta za javne financije Općina Trnovec Bartolovečki ističe se kao jedna od onih s vrlo dobro organiziranim i lako pretraživim mrežnim stranicama te kao jedna od najtransparentnijih lokalnih jedinica s prihodom nižim od 2.300 kuna po stanovniku.

Zadovoljan što je već drugu godinu zaredom Općina dobila najvišu ocjenu je i načelnik, HNS-ov Zvonko Šamec, koji ističe da je ovo priznanje važno za Općinu i da je ono ujedno priznanje svim djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela, na čelu s pročelnicom Sonjom Ružić-Cvrtnjak te članovima Općinskog vijeća s predsjednikom Mariom Sačićem.

Kazao je kako su svi dokumenti vezani uz prijedlog i donošenje proračuna javno objavljeni - od samog prijedloga proračuna, preko izglasanog proračuna, do polugodišnjeg i godišnjeg izvješća te proračunskog vodiča.

- Na ovaj način našim mještanima nudimo potpuni uvid na koji se način postupa s novcima poreznih obveznika. Zadržali smo visoke standarde od prošle godine, u potpunosti smo transparentni, a čista petica od Instituta za javne financije potvrda je toga – izjavio je Šamec.

Inače, u ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. te proračunski vodič za građane za 2019.

U analizi se ističe da bi, gledano prosječno, po vrstama lokalnih jedinica, županije mogle dobiti ocjenu odličan (4,9), a gradovi i općine vrlo dobar (4,3 odnosno 3,8). Svih pet dokumenata objavljuje 85 % županija, 51 % gradova i 44 % općina. Dodaje se da ohrabruje što je 26 % lokalnih jedinica zadržalo najvišu razinu transparentnosti i što ih je 37 % objavilo više dokumenata nego u prethodnom ciklusu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci