Općini Cestica 15.000 eura za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima

Varaždinske vijesti | 12.12.2018. u 18:24h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Cestica jedna je od tek nekoliko općina iz Varaždinske županije i Grad Novi Marof, koje su dobile po 15.000 eura za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima.

Na europski se natječaj WiFi4EU, koji osigurava 42 milijuna eura, prijavilo čak 2.800 jedinica lokalne samouprave, od čega njih 366 iz Hrvatske.

Na natječaju je prošlo 223 hrvatskih općina i gradova, koje će ukupno dobiti 25 milijuna kuna. Iz Varaždinske županije po 15 su tisuća eura uz Cesticu dobile općine Gornji Kneginec, Petrijanec i Sveti Ilija te Grad Novi Marof.

Javne pristupne točke besplatnom internetu dobitnici će sredstava moći postaviti na mjestima središtima života lokalne zajednice, poput trgovina, muzeja, parkova ili knjižnica.

Dok će EU financirati troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, korisnici su dužni najmanje tri godine platiti povezivost (internetsku pretplatu) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima.

Načelnik Općine Cestica, Mirko Korotaj, zadovoljan je još jednim projektom koji će modernizirati život na području ppćine.

- Naš je cilj, zacrtan od početka, učiniti Cesticu mjestom za život koje uvjetima može parirati i najvećim hrvatskim gradovima, a digitalna je tehnologija neizostavan dio urbanog života – kratko je nakon objave rezultata natječaja izjavio načelnik Korotaj.

Program WiFi4EU ukupno je vrijedan čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine.

Označeno u