Inicijativu za potpisivanje sporazuma za priključenje Općine Vidovec sustavu e-Novorođenče pokrenuo je načelnik Bruno Hranić Foto: arhiva Varaždinskih vijesti

Općina Vidovec od danas uključena u sustav e-novorođenče

Varaždinske vijesti | 26.2.2021. u 18:40h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Vidovec od danas je uključena u sustav e-Novorođenče, kompleksne virtualne aplikacije koja omogućava kompletnu prijavu novorođenog djeteta putem jednog mjesta. Aplikacija omogućava roditeljima da prilikom prijave novorođenog djeteta u matičnom uredu ujedno podnesu zahtjev za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Općine Vidovec. Prilikom prijave rođenja djeteta kod matičara, roditelji će, ukoliko žele ostvariti pravo na pomoć od Općine Vidovec to izjaviti, nakon čega će matični ured putem aplikacije e-Novorođenče proslijediti Općini zahtjev na rješavanje.

Osim putem matičnog ureda, roditelji zahtjev mogu podnijeti i sami putem interneta, odnosno putem aplikacije e-Građani. Inicijativu za potpisivanje sporazuma za priključenje Općine Vidovec sustavu e-Novorođenče pokrenuo je načelnik Bruno Hranić.

-Nakon što smo među prvima u Hrvatskoj počeli koristiti EDIP sustav za razmjenu podataka o dohocima i primicima koji se ubrzo pokazao korisnim za mještane, odlučili smo primijeniti i sustav e-Novorođenče. Na ovaj način roditelji više neće morati dolaziti osobno u Općinu predati zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju, već će sve to moći učiniti na jednom mjestu prilikom same prijave djeteta. Naravno, oni koji žele mogu i dalje osobno dostaviti dokumentaciju u Općinu.-kratko je napomenuo Hranić te dodao da od 2021. godine jednokratna novčana potpora za svako novorođeno dijete u Općini Vidovec iznosi 1.500 kuna.