TRNOVEC BARTOLOVEČKI Uz sanaciju divljih deponija, postavljene i nadzorne kamere Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

TRNOVEC BARTOLOVEČKI Uz sanaciju divljih deponija, postavljene i nadzorne kamere

Varaždinske vijesti | 13.10.2022. u 10:09h | Objavljeno u Našim krajem

Kako bi stala na kraj divljim deponijima, Općina Trnovec Bartolovečki uz njihovu je sanaciju, za što je dosad utrošeno gotovo milijun kuna, postavila i pet nadzornih kamera u vrijednosti od 99.000 kuna.

U prvoj fazi sanirana su četiri divlja deponija, a u idućoj godini, Općina Trnovec Bartolovečki u svom proračunu planira izdvojiti dodatna sredstva kako bi se sanirala još dva divlja odlagališta otpada na njezinom području.

Načelnica Verica Vitković objasnila je kako je Općina u prvoj fazi sanirala divlje deponije kod Poduzetničke zone na dvije lokacije, kod Dravskog kanala i kanala Hrvatskih voda te u naselju Šemovec, nasuprot Ulice Ledine prema šumi i starom toku rijeke Drave.

Opcina_Trnovec_Bartolovecki_-_sanacija_divljih_deponija_12102022_1.jpg

Ukupna vrijednost ovih radova iznosila je 950.000 kuna, a projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 40-postotnom iznosu.

- Ukupna procijenjena vrijednost bila je 1,5 milijuna kuna s PDV-om, a mi smo zaprimili prijave na natječaj i odabrali najpovoljnijeg ponuđača čija je cijena bila oko 900 tisuća kuna. U prvoj fazi projekt je izrealiziran u cijelosti, što znači da su sanirana četiri divlja deponija. Jedan od njih je i takozvani Dravski kanal, kanal Hrvatskih voda koji je bio u potpunosti zatrpan te je bio onemogućen protok vode zbog velike količine raznog smeća. S te lokacije odvezeno je više od 100 kamiona otpada i sretni smo što smo to uspjeli odraditi – naglasila je Vitković.

Opcina_Trnovec_Bartolovecki_-_sanacija_divljih_deponija_12102022_3.jpg

Osim toga, sanirani su i divlji deponiji kod Poduzetničke zone u Trnovcu te u Šemovcu. Na tim su lokacijama uz znak zabrane odvoza smeća postavljene i nadzorne kamere kako bi eventualni novi počinitelji bili otkriveni.

- Nadamo se da takvih slučajeva neće biti. Naime, za sada su površine čiste, a cjelokupni posao odrađen je do kraja kolovoza. Kamere su samo preventivna mjera i vjerujem da neće biti počinitelja koje bi trebali kazniti – istaknula je načelnica Vitković dodavši kako je Općina na novi natječaj Fonda prijavila i drugu fazu sanacije divljih deponija.

Opcina_Trnovec_Bartolovecki_-_sanacija_divljih_deponija_12102022_2.jpg

Riječ je o lokacijama na području naselja Zamlaka i Trnovec, a prema riječima načelnice, nekretnina koja je najzagađenija otpadom nalazi se u Zbelskoj ulici u Trnovcu.

- Već smo i zaprimili pozitivnu odluku od Fonda za zaštitu okoliša i za 2023. godinu predložit ćemo u proračunu sredstva da se i te lokacije saniraju. Ukupna vrijednost koja je prijavljena za drugu fazu sanacije divljih deponija je 900 tisuća kuna, a Fond ju sufinancira s 40 posto – pojasnila je Vitković.

Opcina_Trnovec_Bartolovecki_-_sanacija_divljih_deponija_12102022_4.jpg

Opcina_Trnovec_Bartolovecki_-_sanacija_divljih_deponija_12102022_5.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci