Općina Trnovec Bartolovečki slavi 100 godina svojih DVD-ova!

VV | 10.9.2023. u 10:35h | Objavljeno u Našim krajem

Vitković: Ne trebamo se bojati za budućnost vatrogastva

U Općini Trnovec Bartolovečki sva Dobrovoljna vatrogasna društva, njih 5, ove godine slave svoju stotu obljetnicu osnutka čime se potvrđuje kako je tradicija dobrovoljnog vatrogastva iznimno ukorijenjena u svijest svih žitelja Općine.

Daleke 1923. godine, nekolicina mještana Zamlake, Šemovca, Štefanca, Bartolovca i Trnovca pripremila je osnivačku skupštinu na kojoj su osnovali svoja Hrvatska dobrovoljna vatrogasna društva sa ciljem protupožarne preventive i zaštite od požara. Ove subote u Trnovcu, upriličena je velika, zajednička svečanost u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Trnovec Bartolovečki povodom proslave stote godine osnutka i djelovanja lokalnih DVD-ova.

Cjelokupno događanje započelo je u 16 sati svetom misom u crkvi Majke Božje Snježne u Trnovcu, nakon čega je slijedio svečani mimohod vatrogasnih postrojbi po centru Trnovca. U školskoj sportskoj dvorani, u 17 sati, započela je i svečana sjednica.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković istaknula je ovo kao poseban dan za cijelu Općinu. Izrazila je zahvalnost i duboko poštovanje na 100 godina djelovanja, profesionalnog pristupa te čuvanja života i imovine svih sumještana.

-Naši vatrogasci su kroz ovih 100 godina postojanja često izlagali svoje živote kako bi spasili druge, a njihova pripravnost i oprema su ključni za uspješno obavljanje njihovih zadataka. Stoga je važno imati ovakve članove vatrogasnih postrojbi - koji su spremni i uvježbani, ali i kvalitetno opremljeni kako bi mogli učinkovito odgovoriti u slučaju opasnosti - istaknula je načelnica Vitković i dodala kako će Općina nastaviti izdvajati financijska sredstva za Vatrogasnu zajednicu.

Općina isto tako ulaže financijska sredstva za leasing navalnog vozila, a kao znak pažnje, vatrogasci na području Općine su oslobođeni plaćanja komunalne naknade. Također, načelnica Vitković smatra kako je budućnost vatrogastva u Općini sigurna.

-Vatrogastvo je djelatnost od značajnog interesa za naš kraj, a njezinim razvijanjem jačamo sigurnost ne samo mještana već cijele naše lokalne zajednice. Veseli me što sve češće viđam mlađa lica među vatrogascima, kao i vatrogaskinje, što znači da se ne trebamo bojati za budućnost vatrogastva u Općini Trnovec Bartolovečki - zaključila je Vitković.

Velikoj proslavi pridružio se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je čestitao Općini, Vatrogasnoj zajednici Općine i svim Dobrovoljnim vatrogasnim društvima na velikoj obljetnici.

-Još nisam čuo da unutar jedne općine postoji 5 DVD-a i da su svi osnovani iste godine. U Trnovcu Bartolovečkom imamo 5 DVD-a koji obilježavaju 100 godina neprekidnog rada i djelovanja te koji zajedno slave 100 godina. Uvijek kada se dogode elementarne nepogode, vatrogasci su ti koji prvi uskoče u pomoć. Tako je i kod nas i stoga im hvala za sve te svim vatrogascima iz Općine Trnovec Bartolovečki čestitam na sjajnom uspjehu i stotoj godišnjici - rekao je Stričak.

Predsjednik VZO-a Općine Trnovec Bartolovečki Damir Pisačić uime VZO-a i u svoje osobno ime, zaželio je dobrodošlicu svima na proslavu 100 godina postojanja Dobrovoljnih vatrogasnih društava Zamlaka, Šemovec, Štefanec, Bartolovec i Trnovec.

-Čestitam današnjim slavljenicima, članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava Vatrogasne zajednice općine Trnovec Bartolovečki, koji su svojim predanim radom, istinskim zalaganjem i nesebičnim odricanjem pridonijeli uspješnosti naših društava tijekom stoljetnog djelovanja. Uvjeren sam da ćemo nastaviti predano raditi na prosperitetu i daljnjem razvoju ovih vrijednih stogodišnjaka. Nastavit ćemo svoju posvećenost, služeći na dobrobit naših naselja, općine i cijele naše domovine, Republike Hrvatske - poručio je Pisačić.

Okupljenima se obratio i Zapovjednik VZO-a, predsjednik DVD-a Trnovec, Dragutin Cecelja koji je iskoristio priliku i prisjetio se stogodišnjeg djelovanja DVD-a Trnovec. Objasnio je Cecelja kako povijest vatrogastva seže još dublje od ovih 100 godina u prošlost.

-Inicijative za osnivanje vatrogasnog društva u Trnovcu bilo je i mnogo ranije od strane mještana Trnovca. Još 1901. godine na inicijativu Ivana Flegara, mještani Trnovca su svojim dobrovoljnim prilozima kupili prvu ručnu štrcaljku i nekoliko metara cijevi koja je služila za gašenje nastalog požara - podsjetio je Cecelja.

Redom su govore držali i predsjednici DVD-ova Bartolovec, Štefanec, Šemovec i Zamlaka, prisjećajući okupljene na svoju stogodišnju povijest. Svi oni redom su se složili da je teško u par rečenica staviti na papir 100 godina neprekidnog rada njihovih DVD-ova, međutim, nadaju se još mnogim uspješnim i ponosnim godinama rada.