Općina Petrijanec završila s provedbom projekta „ZAŽELI – pomoć u zajednici za starije osobe”

VV | 18.12.2020. u 12:47h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Petrijanec završila s provedbom projekta „ZAŽELI – pomoć u zajednici za starije osobe”. Riječ je projektu putem kojeg je omogućeno zapošljavanje nezaposlenih žena, a koje su brinule za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju u dvogodišnjem razdoblju.

- Radi se o prije svega vrlo zahvalnom projektu sa primarnom aktivnosti za krajnje korisnike – obavljanja poslova gerontodomaćica, a zaposleno je 10 žena starijih od 50 godina koje su prije početka rada prošle određenu edukaciju. Također, u tom projektu zaposlili smo i voditelja te administratora projekta - pojasnio je načelnik Petrijanca Željko Posavec.

Projektom je osnažen i unaprijeđen radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, a time će se ujedno ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

- Vrijednost projekta je 2.179.443,20 kuna, a financiran je iz europskih sredstava u stopostotnom iznosu. Dakle, Općina nije u ovom projektu imala svoj udio, no ekonomski i društveno - socijalno Općina je itekako imala veliki benefit. Kako bi se nastavila briga o starijima i nemoćnima, prijavili smo još jedan takav projekt koji bi s provedbom trebao krenuti u siječnju iduće godine - pojasnio je načelnik.

Poslovi gerontodomaćica odnosili su se na pomoć u dostavi namirnica, u pripremi obroka u kućanstvima, u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri osnovnim kućanskim poslovima, briga o higijeni, pomoć u dostavi lijekova, plaćanju računa, dostavi pomagala i sl., te pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo.

Govoreći o svojim dojmovima iz sudjelovanja u projektu, gerontodomaćice Darinka Čehok i Alenka Kereži kazale su kako im je projekt donio puno iskustva koje će im zasigurno koristiti u potencijalnom daljnjem zapošljavanju, a krajnjim je korisnicima njihova pomoć puno značila, posebice u vrijeme koronavirusa. Također, suglasne su u tome da im je najvrijednija bila komunikacija i pružanje pomoći kroz razgovor.

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin te Centar za socijalnu skrb Varaždin, a kroz projekt je bilo obuhvaćeno 70-ak krajnjih korisnika.

petrijanec_zaželi_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci