Općina Petrijanec završila s obnovom javne rasvjete vrijednosti više od 600.000 kn

Varaždinske vijesti | 27.12.2018. u 08:18h | Objavljeno u Našim krajem

Uz velike projekte na uređenju i izgradnji komunalne i cestovne infrastrukture kao i na javnim objektima, od vrtića do društvenih domova, u Oopćini Petrijanec nastavlja se i obnova javne rasvjete.

Tako je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU upućen zahtjev za sufinanciranje projekta "Energetski učinkovita i ekološka javna rasvjeta na području Općine Petrijanec", vrijednog 621.000 kuna. Nakon što je projekt ocijenjen iznimno dobrim, potpisan je ugovor prema kojem će ga Ministarstvo sufinancirati s ukupno 200.000 kuna, dok će se veći dio sredstava osigurati iz proračuna.

IMG_20181207_133133.jpg

– Općina Petrijanec nastavlja s provođenjem projekata radi ostvarivanja dugoročnih ciljeva stvaranja modernog i ekološki prihvatljivog modela sustava javne rasvjete. Nova i modernizirana rasvjeta znači uštede u proračunu kako bi se ta sredstva mogla iskoristiti za druge svrhe od školstva, socijalnih davanja, pomaganja udrugama do daljnjeg uređenja naše općine – pojasnio je načelnik Željko Posavec (SDP).

Radovi su trajali oko tri mjeseca tijekom kojih su u naselju Petrijanec, u Ulici Vladimira Nazora, Ulici bana Jelačića, dijelom u Zelendvorskoj ulici i u Ulici Miroslava Krleže, te naselju Majerje, u Ulici Stjepana Radića i Novoveškoj ulici, zamijenjene dotrajale svjetiljke. One su zamijenjene svjetiljkama koje su ekološki i ekonomski usuglašene s važećom zakonskom regulativom normom i Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Promjenit će se i način regulacije svjetiljki koje će sredinom noći svijetliti smanjenim intenzitetom.

Projekt će rezultirati modernizacijom ukupno 6,3 km javne rasvjete naselja Petrijanec i Majerje, s ugrađenom 191 svjetiljkom nove generacije LED izvora svjetlosti.

– Osim ušteda i ekološki prihvatljivije rasvjete još važniji je faktor sigurnosti. Sada na glavnoj ulici tj. državnoj prometnici D2 imamo na svakom stupu javnu rasvjetu usmjereno točno na cestu i kolnik. Nova rasvjeta ujedno je i bolja rasvjeta što znači da će na spomenutim prometnicama uskoro biti i bolja vidljivost. Bolja vidljivost znači i veću sigurnost posebice pješaka i biciklista u noćnim satima. Ovim putem zahvaljujem se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije – zaključio je Posavec.

1.1.jpg

 

Ovim projektom se, pojašnjava, usklađuje postojeći sustav javne rasvjete s normiranim svjetlotehničkim vrijednostima (HRN EN 13 201) kao uvjet prometne sigurnosti, tu je i zaštita okoliša (zaštita okoliša i stambenih zona od svjetlosnog onečišćenja te uklanjanje štetnih radnih tvari izvora svjetlosti, smanjivanje emisije stakleničkih plinova, kao i povećavanje energetske učinkovitosti sustava.

Opći cilj je podizanje kvalitete i učinkovitosti sustava javne rasvjete na dijelu područja općine Petrijanec, u naselju Petrijanec i Majerje koja je u funkciji, uštede u potrošnji električne energije (povećanje energetske učinkovitosti), smanjenje emisije CO2, eliminacija svjetlosnog onečišćenja, smanjenje troškova održavanja, povećanje prosječne osvijetljenosti (usklađenje s normom HRN EN 13 201), očuvanje ekosustava i poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva.

Ovim projektom posebna pažnja je posvećena postizanju propisanih zahtjeva razreda asvijetljenosti ceste ili druge javne površine udovoljavanju s nižim energetskim i okolišnim opterećenjima (kW, kWh/god, tCO2/god), postizanju veće bilance (razliku projektiranog i postojećeg stanja) izračunate uštede energetskih veličina i redukcije stakleničkih plinova i bolji indikator projektnog ulaganja (kn/tCO2god.), te uklanjanju kritičnih točaka s najvećim opterećenjem okoliša i energetskog sustava u postojećem stanju javne rasvjete poput predimenzionirane instalacije javne rasvjete i živini izvora svjetlosti.