Općina Petrijanec završila s obnovom javne rasvjete vrijednosti više od 600.000 kn

Varaždinske vijesti | 27.12.2018. u 08:18h | Objavljeno u Našim krajem

Uz velike projekte na uređenju i izgradnji komunalne i cestovne infrastrukture kao i na javnim objektima, od vrtića do društvenih domova, u Oopćini Petrijanec nastavlja se i obnova javne rasvjete.

Tako je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU upućen zahtjev za sufinanciranje projekta "Energetski učinkovita i ekološka javna rasvjeta na području Općine Petrijanec", vrijednog 621.000 kuna. Nakon što je projekt ocijenjen iznimno dobrim, potpisan je ugovor prema kojem će ga Ministarstvo sufinancirati s ukupno 200.000 kuna, dok će se veći dio sredstava osigurati iz proračuna.

IMG_20181207_133133.jpg

– Općina Petrijanec nastavlja s provođenjem projekata radi ostvarivanja dugoročnih ciljeva stvaranja modernog i ekološki prihvatljivog modela sustava javne rasvjete. Nova i modernizirana rasvjeta znači uštede u proračunu kako bi se ta sredstva mogla iskoristiti za druge svrhe od školstva, socijalnih davanja, pomaganja udrugama do daljnjeg uređenja naše općine – pojasnio je načelnik Željko Posavec (SDP).

Radovi su trajali oko tri mjeseca tijekom kojih su u naselju Petrijanec, u Ulici Vladimira Nazora, Ulici bana Jelačića, dijelom u Zelendvorskoj ulici i u Ulici Miroslava Krleže, te naselju Majerje, u Ulici Stjepana Radića i Novoveškoj ulici, zamijenjene dotrajale svjetiljke. One su zamijenjene svjetiljkama koje su ekološki i ekonomski usuglašene s važećom zakonskom regulativom normom i Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Promjenit će se i način regulacije svjetiljki koje će sredinom noći svijetliti smanjenim intenzitetom.

Projekt će rezultirati modernizacijom ukupno 6,3 km javne rasvjete naselja Petrijanec i Majerje, s ugrađenom 191 svjetiljkom nove generacije LED izvora svjetlosti.

– Osim ušteda i ekološki prihvatljivije rasvjete još važniji je faktor sigurnosti. Sada na glavnoj ulici tj. državnoj prometnici D2 imamo na svakom stupu javnu rasvjetu usmjereno točno na cestu i kolnik. Nova rasvjeta ujedno je i bolja rasvjeta što znači da će na spomenutim prometnicama uskoro biti i bolja vidljivost. Bolja vidljivost znači i veću sigurnost posebice pješaka i biciklista u noćnim satima. Ovim putem zahvaljujem se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije – zaključio je Posavec.

1.1.jpg

 

Ovim projektom se, pojašnjava, usklađuje postojeći sustav javne rasvjete s normiranim svjetlotehničkim vrijednostima (HRN EN 13 201) kao uvjet prometne sigurnosti, tu je i zaštita okoliša (zaštita okoliša i stambenih zona od svjetlosnog onečišćenja te uklanjanje štetnih radnih tvari izvora svjetlosti, smanjivanje emisije stakleničkih plinova, kao i povećavanje energetske učinkovitosti sustava.

Opći cilj je podizanje kvalitete i učinkovitosti sustava javne rasvjete na dijelu područja općine Petrijanec, u naselju Petrijanec i Majerje koja je u funkciji, uštede u potrošnji električne energije (povećanje energetske učinkovitosti), smanjenje emisije CO2, eliminacija svjetlosnog onečišćenja, smanjenje troškova održavanja, povećanje prosječne osvijetljenosti (usklađenje s normom HRN EN 13 201), očuvanje ekosustava i poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva.

Ovim projektom posebna pažnja je posvećena postizanju propisanih zahtjeva razreda asvijetljenosti ceste ili druge javne površine udovoljavanju s nižim energetskim i okolišnim opterećenjima (kW, kWh/god, tCO2/god), postizanju veće bilance (razliku projektiranog i postojećeg stanja) izračunate uštede energetskih veličina i redukcije stakleničkih plinova i bolji indikator projektnog ulaganja (kn/tCO2god.), te uklanjanju kritičnih točaka s najvećim opterećenjem okoliša i energetskog sustava u postojećem stanju javne rasvjete poput predimenzionirane instalacije javne rasvjete i živini izvora svjetlosti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci