Općina Petrijanec sufinancirala nabavu novog vozila za varaždinski HGSS Foto: Općina Petrijanec

Općina Petrijanec sufinancirala nabavu novog vozila za varaždinski HGSS

Varaždinske vijesti | 21.7.2024. u 17:11h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnik općine Petrijanec Željko Posavec u četvrtak je posjetio Hrvatsku gorsku službu spašavanja – Stanicu Varaždin u njihovim prostorijama u sklopu DVD Biškupec povodom nabave novog interventnog vozila za potrebe HGSS-a.

Općina Petrijanec je iz svog proračuna izdvojila 3.000,00 eura za sufinanciranje nabave novog vozila marke Dacia Jogger s ciljem bolje opremljenosti HGSS – Stanice Varaždin.

petrijanec_hgss_18072024_2.jpg

– Vaša podrška i nesebičan doprinos značajno će unaprijediti naše sposobnosti u spašavanju i pružanju pomoći svima kojima je to najpotrebnije. Ovo vozilo neće samo povećati našu učinkovitost, već će i osigurati veću sigurnost naših članova tijekom intervencija – poručuju iz HGSS – Stanice Varaždin.

- Ova donacija još je jedan primjer kako suradnja između lokalne uprave i specijaliziranih službi može rezultirati konkretnim poboljšanjima u službi građana. Zahvaljujući ovom vozilu, HGSS će biti još spremniji odgovoriti na izazove koji ih očekuju, osiguravajući time još veću razinu sigurnosti za sve nas. Nakon pregleda vozila izvršen je pregled i ostale opreme te sam kroz neformalno druženje zapravo saznao koliko intervencija i spašavanja ima HGSS Stanica Varaždin – rekao je načelnik Posavec.

petrijanec_hgss_18072024_3.jpg

Hrvatska gorska služba spašavanja je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga od javnog značaja. Svojim djelovanjem pokrivaju cijelu Hrvatsku. Osnovni ciljevi HGSS-a su sprječavanje nesreća, spašavanje, pružanje prve pomoći u teško dostupnim i nepristupačnim područjima i izvanrednim okolnostima. U takvim situacijama glavni preduvjet je ispravna i suvremena tehnička oprema kako bi se osigurala sigurna zaštita ljudskog života, zdravlja i imovine.

petrijanec_hgss_18072024_4.jpg

Članstvo Stanice čini 27 volontera od kojih su 8 gorski spašavatelji, 7 spašavatelji, 8 pripravnici, 3 spašavatelji u pričuvi i 1 počasni član. U svrhu potrage za nestalim osobama unutar Stanice aktivno djeluje 1 voditelj potrage, 2 licencirani upravitelj bespilotnim letjelicama i 8 kartografa.

Specijalnosti unutar Stanice su 2 letača spašavatelja, 5 ronioca (od kojih su 3 instruktora ronjenja), 5 spašavatelja na brzim vodama i u poplavama. Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u ne urbanim i na teško pristupačnim terenima, a njih 4 ima važeću međunarodnu ITLS licencu.

petrijanec_hgss_18072024_1.jpg