Općina Petrijanec dobila status "Općina - prijatelj djece"

vv | 21.12.2023. u 15:07h | Objavljeno u Našim krajem

- Ovaj počasni naziv je najviše javno društveno priznanje svima koji su u Općini zaslužni za: ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu, za učinke koji unaprjeđuju i uljepšavaju život djece. Status Općina-prijatelj djece obvezuje Općinu da navedene domete nastavi i održava istim opsegom i kakvoćom - rekla je citirajući službenu Odluku predsjednika Saveza Društva “Naša Djeca” Aida Salihagić Kadić. Ona je ujedno čestitala Općini Petrijanec na entuzijazmu koji je pokazala te konkretnim aktivnostima i dokazala prije i tijekom kandidature za dobivanje ovog vrijednog Statusa.

U fokusu djelovanja, a posebno posljednjih nekoliko godina su djeca i mladi. U ostvarivanje dječjih prava, Općina Petrijanec svake godine ulaže četvrtinu godišnjeg proračuna i što dovoljno govori samo za sebe. Da su Općini Petrijanec djeca iznimno važna dokazuje, među ostalim, i odluka da za vrijeme dok su vrtići bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa, Općina financirala subvenciju u 100-postotnom iznosu neovisno o prisustvu djeteta u ustanovi predškolskog odgoja, a ove godine imali smo dva mjeseca besplatan vrtić za roditelje a u našoj sredini vrtić je pristupačniji za roditelje (87 € za prvo dijete i 67€ za drugo dijete, treće besplatno) uspoređujući jedinice lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji. Financiramo i rad tri učiteljice u produženom boravku te je cijena produženog boravka za cijeli mjesec učenika nižih razreda manja od 46.45€ po učeniku za roditelje.

Što se tiče novih vrtićkih kapaciteta, oni su visoko na listi prioriteta Općine Petrijanec pa novi vrtić vrijedan oko 1.8 mil EUR-a će dograditi za četiri odgojne skupine i smještaj od 70-ak djece, a uz ovaj sadržaj očekuje se i dvorana za najmlađe. Ta potreba upravo potvrđuje podatak da iz godine u godinu imaju sve više novorođene djece, a raduje i već druga dogradnja vrtića u posljednje tri godine. Kontinuirano pomažu i djeci s teškoćama u razvoju te financiraju rad četiri asistenata u vrtiću za djecu koja imaju tu potrebu. Što se tiče djece osnovnoškolskog uzrasta, besplatne bilježnice, pribor, olovke, geometrijski pribor za svu djecu (500-tinjak djece iz OŠ Petrijanec i područnih škola Nova Ves Petrijanečka i Strmec Podravski) omogućili su učenicima u zadnjih šest godina. Svake godine stipendiraju sve više i više izvrsnih učenika i studenata pa su ove godine podigli i iznos stipendije za 20% jer upravo toliko su rasli i troškovi studiranja u zadnje dvije godine. Kontinuirano ulažu u dječja igrališta, nadograđuju igralište u dječjem vrtiću, aktivno surađuju s udrugama s područja općine te uključuju u manifestacije i priredbe svu djecu. Za blagdane u prosincu, konkretno za Sv. Nikolu svake godine osiguravaju poklone za 750 djece od onih najmlađih do 4. razreda OŠ.

Status koji su danas i službeno dobili je potvrda da su politike Općine Petrijanec prema djeci i mladima itekako kvalitetne i da su na dobrom putu. Odluku o prihvaćanju kandidature i uključivanje Općine u prijatelji djece donijeli su jednoglasno na Općinskom vijeću i tako i simbolično stavili razvoj djece ispred političkih boja kako bi i trebalo biti.

- Zahvaljujem predsjednici koordinacijskog odbora Ines Krobot koja je vodila kandidaturu i pripremala dokumentaciju i Jani Šipek i Lani Potočnjak koje su  sudjelovale u programu dodjele ovog prestižnog statusa. Zahvala i svim udrugama, ustanovama, odgojno-obrazovnim djelatnicima, djelatnicima Općine Petrijanec, mještanima i volonterima koji provode aktivnosti s djecom na području Općine Petrijanec te svima koji su sudjelovali u pripremi dokumentacije i kandidaturi. Zahvala i Savez društava “Naša djeca” Hrvatske na dobivanju statusa. Također po drugi puta dodijeljena nam je i Povelja za 2023.g. pod nazivom “ZA ZNANSTVENO I ČUDESNO SPREMI” po drugi puta nakon 2020.-e godine - istaknuli su iz Općine.

- Prije svega pozdravljam cijenjeni skup u ime Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, kao predsjednica društva. Zadovoljstvo mi je predstaviti ovogodišnjeg kandidata Općinu Petrijanec. Zdravstvenu skrb predškolske i školske djece obavljaju liječnice opće medicine, vodi se i briga o zdravlju zubića. Patronažne sestre obavljaju zdravstvenu skrb na terenu – brinu o trudnicama, rodiljama i novorođenčadi. Iz Petrijanca dolazi i prvi specijalizant iz medicinske genetike. Općina nagrađuje svoje učenike i studente, sufinanciran je dio roditeljima djece polaznika Dječjeg vrtića “Bambi” Petrijanec, Osnovna škola ima osigurani produženi boravak, prilagođena je djeci s teškoćama u razvoju. Sve udruge imaju osigurani besplatni prostor. Općina se može pohvaliti i sa po dva dječja igrališta u svakom mjestu. U Općini Petrijanec se odvija još puno toga, a za kraj jedna osobitost da je u Petrijancu rođen, književnik, Joža Skok. Isticao je da su plod naše povijesti i tradicije njegovanje pravih vrijednosti, a Općina Petrijanec ide tim putem vodeći brigu o dječjim potrebama - rekla je na svečanosti Mirjana Kolarek Karakaš, dr.med.spec. pedijatar  koja je bila zadužena podnijeti izvješće vezano uz dobivanje statusa Općine i Grada prijatelji djece.