OPĆINA MARTIJANEC Operativne snage Civilne zaštite spremne za izvanredne situacije Foto: Općina Martijanec

OPĆINA MARTIJANEC Operativne snage Civilne zaštite spremne za izvanredne situacije

Općina Martijanec/vv | 6.11.2023. u 15:50h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon sportskog petka, odnosno utakmice Martijanec – Sveti Đurđ te subotnjeg Etno dana KUD-a Martijanec, nastupa Rajka Suhodolčana i druženja martijanečkih umirovljenika, obilježavanje Dana općine Martijanec nastavljeno je u nedjelju, 5. studenoga pokaznom vježbom operativnih snaga sustava Civilne zaštite Općine Martijanec pod nazivom „Slanje 2023”.

Svake se godine vježba održava u drugom mjestu, a ovoga je puta održana u društvenom domu u Slanju i to u noćnim uvjetima.

- Vježbu smo organizirali kako bismo vidjeli kako funkcionira naš sustav vatrogastva, ali mislim da se to vidi i tijekom čestih intervencija koje imamo, a koje naši vatrogasci dobro odrađuju. Sudjelovalo je šest dobrovoljnih vatrogasnih društava, Gradsko društvo Crvenog križa iz Ludbrega, Hitna medicinska pomoć – Ispostava Ludbreg, pripadnici HGSS-a i službenici Policijske postaje Ludbreg, a po prvi smo put aktivirali i povjerenike Sustava civilne zaštite mjesta Slanje – rekao je Saša Lenček, načelnik Stožera Civilne zaštite Općine Martijanec.

Simulacija potresa i eksplozije

Vježba je bila simulacija potresa i eksplozije, pojasnio je Lenček dodajući da je upravo stoga aktivirano i poduzeće koje je u planu Sustava zaštite od požara i planu Civilne zaštite.

- To je poduzeće koje je došlo s rovokopačem i aktivno sudjelovalo u akciji spašavanja unesrećene osobe iz ruševina. Pokazali smo kako ide taj nalog koji izdaje Stožer civilne zaštite prema trgovačkom društvu ili poduzeću koje je u sustavu Općine. U vježbi je ukupno bilo 85 sudionika, a odrađena je odlično. Isto je tako odlična i naša suradnja s Općinom Martijanec, odnosno s načelnikom koji vatrogastvo pomažu na posebnom nivou i doista se nemamo na što žaliti. Sve kod nas „klapa” - i Stožer i vatrogasci, kao i sve službe i svi u općini dobro surađujemo – istaknuo je Lenček.

Dodao je kako im trenutno najviše problema stvaraju poplave i upravo je uz poplave vezano najviše intervencija. Kazao je kako u naseljima uz državnu cestu bujične vode stvaraju ekstreme i probleme u kratko vremenskom roku.

- Primjerice, u 60 posto općina u Varaždinskoj županiji ne pada kiša, u Martijancu pada i kad ima oborina, padnu enormne količine. Imamo tri naselja pod vodom, pumpamo, ispumpavamo, imamo zatvorene državne ceste. Mislim da će tih ekstrema u budućnosti biti još i više. Strašne su bile posljedice onog velikog nevremena s tučom, ali tu smo nemoćni i to je, nažalost, naša budućnost. Kada je riječ o preventivi od požara, smatram da smo sve dobro odradili, odnosno spriječili ih. Osim toga, povećana je zakonska osnova za kažnjavanje i svijest građana se promijenila. Imamo požare zbog kvara električnih instalacija, imamo i prometne nesreće, dakle ono što je neminovno, ali požara zbog nemara kod nas gotovo i nema, sveli smo ih doslovno na nulu - pojasnio je Lenček.

Osim mještana među kojima je bilo i dosta mališana, vježbu je budno pratio i načelnik Branimir Nađ koji je izrazio zadovoljstvo onime što su pokazale sve službe.

"Prikazani scenariji mogući u budućnosti"

- Imali smo priliku vidjeti kako funkcionira naš Sustav civilne zaštite u slučaju nezgoda, ovoga puta potresa i eksplozije, i sa zadovoljstvom mogu poručiti našim mještanima da o njihovoj sigurnosti brinu dobro organizirane i dobro opremljene operativne snage. Ovakvi scenariji kakvi su prikazani večeras itekako su mogući u budućnosti, kao i vremenski ekstremi poput poplava, tuče i jakih vjetrova s kojima smo već bili suočeni. Posljedica su to klimatskih promjena i budući da mnogi upozoravaju da u narednim godinama i desetljećima možemo očekivati još više vremenskih ekstrema, moramo se za to pripremiti, biti spremni pravodobno reagirati, a smatram da su naše službe spremne i za takve situacije – rekao je načelnik Nađ.

Obilježavanje Dana općine Martijanec nastavit će se u četvrtak, 9. studenoga u 18 sati, svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole Martijanec.