Općina Ljubešćica izgradit će fotonaponsku elektranu na krovu zgrade Dječjeg vrtića „Leptirić“

Varaždinske vijesti | 25.8.2022. u 17:10h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija predstavljen je projekt One Sun Connecting North and South.

Projekt je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj, a partnerstvo uz Općinu Ljubešćica uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Predstavljanju su prisustvovali predstavnici Općine Ljubešćica te Dječjeg vrtića „LEPTIRIĆ“ Ljubešćica, predstavnica veleposlanstva kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić te predstavnici partnera u projektu.

Projekt One Sun Connecting North usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Vrijednost projekta je 1.004.000 €, od toga 854.000 € bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

U okviru projekta, Općina Ljubešćica će izgraditi 1 fotonaponsku elektranu na krovu zgrade Dječjeg vrtića „LEPTIRIĆ“ Ljubešćica ukupne snage 3,6 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Općinu Ljubešćica iznosi gotovo 6.696,78 € od čega je 5.692,26 € bespovratno.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona.

Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2.

Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.