Općina Ljubešćica izgradit će fotonaponsku elektranu na krovu zgrade Dječjeg vrtića „Leptirić“

Varaždinske vijesti | 25.8.2022. u 17:10h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija predstavljen je projekt One Sun Connecting North and South.

Projekt je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj, a partnerstvo uz Općinu Ljubešćica uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Predstavljanju su prisustvovali predstavnici Općine Ljubešćica te Dječjeg vrtića „LEPTIRIĆ“ Ljubešćica, predstavnica veleposlanstva kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić te predstavnici partnera u projektu.

Projekt One Sun Connecting North usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Vrijednost projekta je 1.004.000 €, od toga 854.000 € bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

U okviru projekta, Općina Ljubešćica će izgraditi 1 fotonaponsku elektranu na krovu zgrade Dječjeg vrtića „LEPTIRIĆ“ Ljubešćica ukupne snage 3,6 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Općinu Ljubešćica iznosi gotovo 6.696,78 € od čega je 5.692,26 € bespovratno.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona.

Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2.

Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci