Općina Goričan među najtransparentnijima u Hrvatskoj

VV | 1.7.2022. u 11:17h | Objavljeno u Našim krajem

Institut za javne financije (IJF) svake godine analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina sa svrhom potpunije transparentnosti i participacije građana.  Na toj se listi s najvećom mogućom ocjenom našla i Općina Gorčan.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava i smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Iako je to tek prvi korak prema potpunoj transparentnosti i temeljni preduvjet za edukaciju građana o lokalnim proračunima načelnik Emanuel Sinković ističe kako im je najviša moguća ocjena u ovoj analizi pravi vjetar u leđa za sve što rade.

-Kao načelnik zajedno sa svojim timom želim svim našim stanovnicima omogućiti jednostavan uvid u sve što se u općini radi. Mještani to iznimno cijene i daju nam podršku, a ova petica to i opravdava. Veseli me da smo u samom vrhu jedinica lokalne samouprave koje su dobile najveću moguću ocjenu. Transparentnost proračuna nužnost je svih jedinica lokalne samouprave, jer su mještani ipak ti koji taj proračun pune – rekao je Sinković dodavši kako su mještani u svakom trenutku slobodni predložiti svoje želje i zahtjeve ka Općini i kako nema sumnje da će odlična ocjena u Goričan stići i dogodine.