Općina Donja Voća na četvrtom mjestu po ulaganju u kulturu Foto: Općina Donja Voća

Općina Donja Voća na četvrtom mjestu po ulaganju u kulturu

Općina Donja Voća/vv | 23.11.2023. u 12:10h | Objavljeno u Našim krajem

Prema podacima koje je objavio portal Načelnik.hr, Općina Donja je, na listi općina svih županija, na četvrtom mjestu po ulaganju u kulturu. Usredotočila se na očuvanje jedinstvene prirodne te bohate i raznolike kulturne baštine.

Očuvanje prirodu te da i nove generacije nastave njegovati tradicije svojih predaka čini ih ponosnima, ali i sa sobom donosi odgovornost. Samosvijest o tom bogatstvu važan je temelj za daljnji razvoj društva u cjelini jer “da bi znao kuda ideš, moraš znati odakle dolaziš” - navode iz općine i nastavljaju:

DSC_3707.jpg

- Velik dio “kotača” su i udruge, osobito “KUD Voća” koji neumorno radi na očuvanju brojnih starijih običaja i tradicija kroz uključenja i kreiranja različitih manifestacija kojima se održava kultura njegovanja i odnosa prema baštini, ali i ljudima koji su svojim radom doprinijeli današnjem kulturnom bogatstvu općine.

Izdvaja se 100 posto više

Nastojanja udruga financijski prati i Općina koja je u odnosu na prethodne godine u iznosu od 100 posto povećala izdvajanja za projekte i programe promicanja kulture i zaštitu kulturne baštine. Uz izdvajanje sredstava za organizacije civilnog društva povećana ulaganja bila su usmjerena i na očuvanje i zaštitu turističkog bisera spilje “Vindije”.

DSC08144.jpg

Nadalje, u sljedećem razdoblju, uz usredotočenje na špilju Vindiju, radi se i na projektu rekonstrukcije i izgradnje galerije u čast Slavka Stolnika, jednog od velikana hrvatskog naivnog slikarstva.

- Općina Donja Voća i dalje će nastaviti njegovati tradiciju kao jedan o temeljnih stupova razvoja te će raditi na promociji kroz brojne projekte i manifestacije kojima žele istaknuti dodatnu vrijednosti kulturne baštine. Integracijom autentične ruralne ponude i suvremenog interpretiranja baštine, Voća se otvara svijetu kao destinacija koja živi u skladu s prirodom i tradicijom - ističe načelnica Sanja Kočet.

Donja-Voca-Dani-otvorenih-vrata-Etno-kuce-82.jpeg

DSC_2334.jpg

DSC_3607.jpg

ceharna139.jpg