OPĆINA BEDNJA Radionicama za najmlađe čuvaju bednjanski govor Foto: Općina Bednja

OPĆINA BEDNJA Radionicama za najmlađe čuvaju bednjanski govor

Varaždinske vijesti | 19.9.2023. u 17:39h | Objavljeno u Našim krajem

Da se u Općini Bednja brinu o svojoj tradiciji i kulturi te da je njeguju i čuvaju za buduće generacije, pokazuju i nedavne radionice očuvanja bednjanskog govora za djecu.

Radionice su održane u sklopu programa potpore nematerijalnoj kulturnoj baštini, a Općina Bednja za tu je svrhu od Ministarstva kulture i medija RH dobila 2.123,56 eura, odnosno 16 tisuća kuna.

Besplatne radionice bile su namijenjene djeci starosti od 4 do 12 godina, a održavale su se u Dječjem vrtiću "Zibeljko", OŠ Franje Serta Bednja, Vatrogasnom domu Bednja te na terenu. Za male Bednjance tako su održane kreativne radionice na bednjanskom, radionice kuhanja, istraživanja, dramske i pjevačke radionice, likovne radionice ali i vatrogasne radionice.

Načelnik Općine Bednja Damir Poljak istaknuo je da je cilj ovih radionica bio potaknuti najmlađe na korištenje bednjanskog govora.

- Bednjanski govor je sve ugroženiji jer naši mještani sve više koriste štokavski. Cilj radionica bio je očuvanje bednjanskog govora među najmlađim generacijama. Željeli smo ih na taj način potaknuti da u svakodnevnom životu komuniciraju na domaćem govoru. Bednjanski govor je jedan od najvažnijih dijelova naše kulturne baštine i tradicije, i ove radionice su samo dio onoga što sve radimo kako bi spriječili da bednjanski govor izumre - rekao je načelnik Poljak te zahvalio svima koji su sudjelovali na radionicama, kao i Ministarstvu kulture i medija RH na dobivenim sredstvima.

- To je samo pokazatelj i još jedna potvrda da je vrijednost bednjanskog govora, kao i važnost njegovog očuvanja i prenošenja na mlađe generacije, prepoznata i na razini Republike Hrvatske - rekao je načelnik Poljak.