Održana skupština Udruge vinogradara i vinara "Sv. Martin" Cestica Foto: Općina Cestica

Održana skupština Udruge vinogradara i vinara "Sv. Martin" Cestica

I.D./Varaždinske vijesti | 13.1.2016. u 15:26h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama DVD-a Križovljan Cestica u subotu, 9. siječnja održana je dvadeseta redovna izvještajna sjednica Skupštine Udruge vinogradara i vinara Sv. Martin Cestica.

Predsjednik Udruge Marijan Županić izrazio je zadovoljstvo proteklom vinogradarskom godinom koja bi se, kako je rekao, po mnogočemu mogla svrstati u netipične, ali ujedno i jedne od boljih godina za ovo podneblje. Nakon usvajanja izvješća za prethodnu godinu, usvojen je i Plan rada za 2016. godinu uz naglasak na obilježavanju 20. godišnjice rada.

Prisutne je pozdravio i načelnik općine Cestica Mirko Korotaj izrazivši zadovoljstvo radom udruge te naglasio značajan doprinos razvoju vinogradarstva i podizanju kvalitete vina na području općine, poželivši svima dobru vinogradarsku godinu.

Već 14. siječnja udruga organizira predavanje na temu bolesti vinove loze, pod nazivom "Eska i fitoplazma", a koje su, zbog needuciranosti vinogradara, sve češći uzročnici propadanja vinograda. Predavanje će se održati u prostorijama DVD-a Križovljan Cestica u 17 sati, a predavač će biti Miroslav Matovinović, dip.ing.agr., iz Savjetodavne službe Varaždin.

Inače, Udruga okuplja 70-ak članova koji aktivno doprinose razvoju vinogradarstva i vinarstva na području općine Cestica. Velika pažnja posvećuje se i očuvanju tradicijskih vinogradarskih običaja cestičkog kraja te tako članovi svake godine organiziraju manifestacije "Vincekov rez", "Postavljanje klampotica" i "Martinje u Cestici", a također i različita predavanja u svrhu edukacije vinogradara i razvoja vinske kulture.

 

Galerija slika