Održana sjednica Općinskog vijeća Općine Veliki Bukovec

| 27.3.2020. u 17:44h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Zbog pandemije koronavirusa i ograničenja kretanja, jučerašnja 27. sjednica Općinskog vijeća Općine Veliki Bukovec održana je uz propisanu udaljenost vijećnika koji su, između ostalog, usvojili ovogodišnji Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda Općine Veliki Bukovec.

Općina je izradila Procjenu rizika od velikih nesreća, a na temelju utvrđenih rizika planirat će se preventivne mjere, educirati stanovništvo, odnosno pripremati eventualni odgovor na prirodnu nepogodu, katastrofu ili veliku nesreću.

Na području Općine Veliki Bukovec u posljednjih 10 godina proglašene su prirodne nepogode uslijed suše i mraza, kao i obilnih oborina s ograničenim učincima plavljenja, a analizom sustava civilne zaštite utvrđeno je da su raspoložive snage civilne zaštite Općine Veliki Bukovec dostatne za saniranje šteta nastalih kao posljedica evidentiranih rizika prirodnih nepogoda.

Općina Veliki Bukovec svake godine unaprjeđuje sustav civilne zaštite na području općine i to kontinuiranim osposobljavanje snaga civilne zaštite, educiranjem stanovništva o mogućim opasnostima od evidentiranih rizika, provođenjem vježbi kako bi svi sudionici civilne zaštite bili upoznati sa svojim aktivnostima u slučaju mogućih rizika na području općine – kazao je načelnik Franjo Vrbanić.

Dodao je da Općina ulaže u snage civilne zaštite, osiguravajući im financijsku pomoć pri nabavci opreme i drugih sredstava za zaštitu i sprječavanje stradanja imovine, gospodarskih funkcija i stradanja stanovništva.

Na sjednici je usvojen i Pravilnik o provedbi jednostavne nabave Općine Veliki Bukovec u planiranju, pripremi, provedbi i ugovaranju nabava roba i usluga te provedbi projektnih natječaja procijenjene vrijednosti do 200.000,00 kuna te radova procijenjene vrijednosti do 500.000,00 kuna, za koje nije obvezno provoditi postupke javne nabave propisane Zakonom o javnoj nabavi.

A da unatoč situaciji vezano uz pandemiju koronavirusa investicije nisu stale potvrđuje i odluka o ulaganju odnosno modernizaciji prometnica.

Riječ je o pokretanju jednostavne javne nabave izvođenja radova na modernizaciji centra naselja u Velikom Bukovcu, čija procijenjena vrijednost bez PDV-a iznosi 241.000 kuna. Pokreće se i postupak jednostavne javne nabave za izvođenje radova na izgradnji WiFi mreže na području općine, u okviru programa Wifi4EU, vrijednosti 111.000 kuna bez PDV-a. Sredstva su osigurana u općinskom proračunu za 2020. godinu – pojasnio je Vrbanić.

Između ostalog, vijećnici su prihvatili i izvješće o utrošku sredstava ostvarenih od zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Veliki Bukovec u 2019. godini. Ostvarena sredstva od zakupa iznosila su 43.827 kuna, a najvećim su dijelom utrošena na održavanje bankina na poljskim putevima te manjim dijelom na održavanje tih puteva, odnosno za subvencije poljoprivrednicima.