Odobreno financiranje projekta Aglomeracije Ivanec vrijednog 216,3 mil. kuna iz EU fondova Foto: Grad Ivanec

Odobreno financiranje projekta Aglomeracije Ivanec vrijednog 216,3 mil. kuna iz EU fondova

Varaždinske vijesti | 11.5.2020. u 15:21h | Objavljeno u Našim krajem

Odobreno je financiranje najvećeg i najskupljeg komunalno-infrastrukturnog projekta u povijesti Ivanca - „Sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracija Ivanec“ javnog isporučitelja vodnih usluga Ivkom – voda Ivanec - bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Projekt je vrijedan ukupno 216,3 milijuna kuna.

Procijenjeni prihvatljivi troškovi iznose 173,04 milijuna kuna, a od toga iz Kohezijskog fonda EU stiže 70% potrebnih sredstava ili bespovratnih 121,1 milijuna kuna! Ostatak od 30% ili 41,56 milijuna kuna osigurat će se iz proračuna RH i iz budžeta Hrvatskih voda, dok će dio sredstava - 10,38 milijuna kuna kroz 3 godine - za ovu investiciju izdvojiti i Grad Ivanec.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić ne krije zadovoljstvo ovakvom odlukom.

- Riječ je o golemom projektu na čijoj se pripremi intenzivno radilo godinama i koji je sada doveden do završne faze. U tom vremenu je za Aglomeraciju izrađena kompletna studijska dokumentacija, pribavljene su sve propisane dozvole, gotovo 100% su riješeni imovinsko-pravni odnosi i pripremljen kompletan aplikacijski paket za prijavu na Kohezijski fond. Sama duljina trajanja priprema potvrđuje iznimnu kompleksnost ovoga projekta. Predstoje nam golemi radovi u sklopu kojih će se graditi potpuno nova mreža sanitarne odvodnje i rekonstruirati kanalizacijska infrastruktura, što znači da će Ivanec i okolna mjesta biti pretvorena u golema gradilišta. Gradnjom sustava postići će se 100-postotna pokrivenost cijelog obuhvata Aglomeracije sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, što je standard modernih sredina 21. stoljeća – poručio je Batinić.

I Mladen Stanko, direktor Ivkom – voda d.o.o., Odluku o financiranju projekta Aglomeracije Ivanec, također je dočekao s neskrivenim zadovoljstvom.

- Sljedeći korak koji slijedi nakon ove odluke jest usuglašavanje sadržaja, a zatim i potpis Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovora o financiranju, čime se otvaraju pretpostavke za početak radova na ovom projektu Ivkom – voda d.o.o. Dio priprema već smo obavili: završen je natječaj za upravljanje projektom i odabrana grupacija koja će ga voditi, a u tijeku su natječaji raspisani za nadzor nad radovima i za nabavu opreme, a još slijedi raspisivanje natječaja za izvođenje radova – zaključio je M. Stanko.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci