Odobren kredit Općini Sračinec za izgradnju modernog dječjeg vrtića

V.V./sracinec.hr | 5.9.2016. u 10:51h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon dugog čekanja, Vlada Republike Hrvatske odobrila kreditno je zaduženje Općini Sračinec koje je bilo potrebno kako bi se realizirao kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj za izgradnju dječjeg vrtića u Sračincu.

Radi se o kreditu od 4.7 milijuna kuna s kamatnom stopom od 3%, na rok od 15 godina.

- Raduje me da je ovaj proces napokon došao do svog kraja i da uskoro kreću radovi. Sve se odužilo izvan mojih predviđanja, znamo što se sve događalo s Vladom ove godine, ali evo i to je sad gotovo. Sve ostale radnje potrebne za početak izgradnje su već odavno završene - odobren nam je kredit HBOR-a, ishođene su sve potrebne dozvole, proveden je javni natječaj za izgradnju, ali sve je to bilo na čekanju do odluke Vlade. Znamo koliko nam treba novi vrtić. Sračinec je jedna od rijetkih sredina u Hrvatskoj s pozitivnim pokazateljima nataliteta, a iz godine u godinu naš vrtić ne može primiti svu djecu koja bi ga željela pohađati. U godinama iza nas nadali smo se i pokušavali pronaći opciju u kojoj izgradnja vrtića ne bi bila financirana iz općinskog proračuna, no naišli smo na zatvorena vrata. Zato smo se odlučili izgraditi ga iz svojih sredstava. Općina Sračinec posebna je i po tome da do sada nismo imali nikakvo kreditno zaduženje, a ovo koje preuzimamo nas neće ugroziti, godišnji anuitet je oko 300.000 kuna. Mogu reći da će završetkom vrtića Općina Sračinec imati riješen jedan od najvećih problema s kojim se susrećem posljednjih nekoliko godina. - istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Novi prostori vrtića obuhvaćat će oko 700 kvadratnih metara prostora sa šest odgojnih grupa te malom sportskom dvoranom. Prema najstrožim standardima bit će mjesta za 150 djece.

Za usporedbu, trenutni vrtić pohađa 80 djece, a na raspolaganju im je samo 200 kvadratnih metara prostora. Nova zgrada naslanjat će se na postojeću koja će se renovirati i pretvoriti u modernu kuhinju i ostale prostore za zaposlenike vrtića, pa će tako novouređeni dječji vrtić imati ukupno 900 kvadratnih metara prostora.

Radove na izgradnji vrtića na natječaju je dobila tvrtka „Detmers kontejner“ d.o.o. iz Sv. Križa Začretje, a ukupna cijena radova s porezom na dodanu vrijednost iznosi 3.770.812,50 kuna, koliko će u konačnici iznositi i kreditno zaduženje Općine. Unutarnje opremanje vrtića financirati će zakupnik koji će obavljati djelatnost predškolskog odgoja u novouređenom vrtiću.

Zgrada će se izgraditi od modernih materijala, a radovi će započeti krajem rujna ove godine i trajat će oko tri mjeseca te se pretpostavlja da će završiti do kraja godine ili najkasnije u siječnju 2017. godine.