Odlične vijesti za Općinu Bednja: za Kulturni centar bednjanskog govora 66.000 eura! Foto: Facebook/Općina Bednja

Odlične vijesti za Općinu Bednja: za Kulturni centar bednjanskog govora 66.000 eura!

VV | 21.1.2023. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Nakon više od 40 godina mještani Općine Bednja, kraja nadaleko poznatog po bogatoj kulturi i posebnom govoru koji se smatra jednim od najkompliciranijih i najinteresantnijih kajkavskih dijalekta, uskoro će dobiti novi i prijeko potreban prostor za događanja, manifestacije i druženje. Riječ je o polivalentnom kulturnom centru čija izgradnja traje od kraja studenog 2020. godine, a upravo krajem tjedna u Općinu Bednja stigle su odlične vijesti.

Naime, nakon što je u kolovozu potpisan ugovor o izvođenju radova na trećoj fazi rekonstrukcije i prenamjene postojeće kino dvorane u polivalentni kulturni centar bednjanskog govora, Ministarstvo kulture i medija još je jednom prepoznalo vrijednost ovog projekta i Općini dodijelilo preko 66.000 eura.

Da je riječ o itekako potrebnom i važnom projektu koji će unaprijediti društveni i kulturni život čitave Općine i doprinijeti očuvanju svega onog po čemu je ovaj kraj jedinstven potvrđuje i činjenica da ga resorno Ministarstvo kontinuirano sufinancira. Tako je za prvu i drugu fazu Općini dodijelilo milijun kuna, za treću 300.000 kuna, a sada i dodatnih preko 66.000 eura.

- Novi polivalentni kulturni centar neće samo unaprijediti kvalitetu društvenog i kulturnog života kakav je na području Općine postojao do prije 40-ak godina, već će predstavljati i novu turističku ponudu u centru Bednje, budući da se sve više nastojimo pozicionirati kao jedna od nezaobilaznih kontinentalnih turističkih točaka. Osim prekrasne prirode, na jednom ćemo mjestu našim turistima moći dočarati i svoju bogatu kulturu i još bogatiji dijalekt kojim se moramo dičiti i kojeg moramo čuvati od zaborava – rekao je načelnik Damir Poljak zahvalivši Ministarstvu na kontinuiranoj podršci.

Treća faza projekta obuhvaća izgradnju kompletne infrastrukture te kompletno opremanje, a novi polivalentni kulturni centar imat će prostor za udruge i edukaciju, kao i kino dvoranu te će biti opremljen liftom kako bi se omogućio pristup osobama s invaliditetom.